Sikerül-e a Bogos Tamásnak harmadszor is nyernie Kékestetőn?

 

A székesfehérvári Bogos Tamás az elmúlt két év győzelmei után bevonulhat a háromszoros bajnokok kivételes klubjába. Fehérvári dombokon készült, s igyekszik megdönteni tavalyi idejét. Interjú.


A KPMG Kékes Csúcsfutás történetében eddig két atléta, Molnár Tibor és Tóth Tamás voltak képesek arra, hogy a férfiak között háromszor is nyerjenek ezen az embert próbáló versenyen, ahol a cél az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn található piros-fehér-zöld színűre mázolt kő elérése.

A 11 és fél kilométeres utat nyilván nem a hossz teszi szenvedőssé, sokkal inkább a 671 m szintkülönbség. Nos, a székesfehérvári Bogos Tamás most ott áll annak a kapujában, hogy az elmúlt két év győzelmei után ő is bevonuljon a háromszoros bajnokok kivételes klubjába.

- A győzelem íze mellett mitől szereted még a KPMG Kékes Csúcsfutást?

- A hatalmas tömeget szeretem elsősorban, illetve azt a kivételes érzést, hogy az ország legmagasabb pontjára futhatunk fel. A Mátrát egyébként is nagyon szeretem, de inkább a turistautakon futok szívesen - mondja Bogos.

- S mit nem kedvelsz ebben a versenyben?

- A késői rajt és a nyár eleji időponttal együtt járó hőség miatt nagyon megerőltető a futás, emiatt kicsit tartok tőle. Bár most nem számítunk kánikulára.

- Van-e speciális edzésterved külön a Kékes csúcsfutásra?

- Domb résztávokat szoktam futni Fehérváron, aszfalton, hasonló meredekséggel. A hegyi futás mellett tájékozódási futóversenyeken is rendszeren indulok, sőt, utóbbi közelebb is áll hozzám, mivel 15 éves korom óta futok térképpel.

- Milyen győzelmi esélyekkel rajtolsz holnap?

- Igazából ez a mezőnyön is múlik, nem csak rajtam. Van Magyarországon több jó futó, akik legyőzhetnének, ha elindulnának. Mindenesetre én felkészültem, és igyekszem megdönteni a tavalyi időmet. Hogy ez mire lesz elég, kiderül az ország tetején!