Sikeres volt az 1100 kilométeres OKT-futás

 

Először futotta végig az Országos Kéktúra több mint 1100 kilométerét hét nap alatt, egymást váltva Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert terepultrafutó, akik csütörtök délután érkeztek meg az Írott-kőhöz. A csapat hét nappal ezelőtt, július 8-án reggel hat órakor indult Hollóházáról. Mozgásukat online lehetett követni, aki akart, csatlakozhatott hozzájuk egy-egy szakaszra.

A Kéktúra az ország középső és északi tájain, hegységein végighaladó turistaút. A nyugati határon, az Írott-kőnél kezdődik és Hollóházán ér véget, összesen több mint 31 ezer méter szintkülönbséget tartalmaz.

A csapat nem a jelvényszerző túra hivatalos, nyugatról keletre tartó irányába indult el, mert viszonylag frissen, útjuk elején akarták teljesíteni a nehezebb, több szintemelkedést tartalmazó szakaszokat, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny legmagasabb csúcsait.

A "kék csapatot" útján végigkísérő segítők Facebook-oldalukon folyamatosan adtak hírt arról, hogy hol tartanak, hogy haladnak, hogy érzik magukat a futók.

Az utat úgy osztották fel egymás között, hogy egyszerre egy sportoló átlagosan 40 kilométert fusson, utána legyen ideje pihenni, aludni, enni, inni. Így nagyjából 400 kilométer jutott egy futóra a kihívás hét napja alatt összesen, vagyis egy hét alatt egy-egy csapattag körülbelül 50 órát futott.

A futókat négy kísérő és két kísérő autó, tájegységenként egy szálláshely segítette. Az autók a szállások és a váltópontok között szállították azokat, akik éppen nem futottak, valamint étellel-itallal frissítették a sportolókat tíz-húsz kilométerenként, ahol az egyébként jól futható túraútvonal megengedte – olvasható a csapat oldalán.

A legnagyobb kihívást az időjárás jelentette. "A hétfőtől szerdáig tartó hőség miatt azonban így is csak egyszer kellett egy kicsit módosítani a terveken, a Budai-hegység után Robi kérte, hogy öt kilométerrel korábban váltsuk le, a fennmaradó távolságot én kaptam, de már sötétben" – emlékezett vissza Lőrincz Olivér.

A hőség ellen a tapasztalt ultrafutók folyamatos hidratálással védekeztek, annyi vizet ittak, amennyit el tudtak viselni, ebben a kísérők voltak segítségükre, mert az útvonalon kevés a forrás, a kutak nagy részét pedig elzárták. A tempót is lassították, nehogy túlmelegedjenek.

Az elején elhatározták, visznek magukkal valamit, amit mindig átadnak egymásnak a váltásokkor. Végül három tárgy lett, amit a rituális pacsi után egymás kezébe nyomtak: két hasznos és egy szimbolikus. A két hasznos egyike egy kutyariasztó volt, a másik egy adrenalininjekció – egyikre sem volt szükség.

A szimbolikus tárgy egy szilikonkarkötő volt, melyen a Magyar Természetjáró Szövetségtől kaptak, rajta az Országos Kék Túra felirat. Az "ékszert" most hozzák forgalomba, az elsők között viselhette a három ultramaratonista.

Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely és Zenyik Róbert nem először fut csapatban, két évvel ezelőtt hárman teljesítették a francia La Traversée erőpróbát, azaz megtették együtt az Alpok két híres városa, Chamonix és Briancon közötti 203 kilométert.

Forrás: hvg.hu