Rajtra kész a magyar atlétaválogatott

 

Kezdődik a tíznapos atlétikai program Rióban, a minket érintő női súlylökésben és férfi 20 km-s gyaloglásban már pénteken érmet osztanak.

"Készen állunk! – jelentkezett Igaz Bálint az olimpia helyszínéről. - Mindenki együtt és mindenki egy (cél) ért küzd a pénteki naptól.

A tegnapelőtt érkezők még akklimatizálódnak, akik pedig előbb jöttek már nagyon várják a rajtot. Jó érzés, hogy itt van már mindenki és együtt vagyunk.

Már senkit nem zavar a szállásnál, hogy nem mindent fejeztek be. Ágy van és elég jó minőségű. Mi kell még? Nem sok. A helyi időjósok szerint a nyitónapon lesz a leghidegebb itt, utána napról napra melegszik a hőmérséklet. Jelenleg 20 fok…"

Az első napon öt versenyzőnk lép a küzdőtérre, ketten aznap már versenyszámuk döntőjén is túl lesznek. A kiváló eredményekkel és világverseny helyezésekkel Rióba érkezett Márton Anita magyar idő szerint 15.05-kor lép dobókörbe a súlylökés selejtezőjének B csoportjában, a szint 18,40 méter vagy a legjobb 12 eredmény. A döntőre - szintén magyar idő szerint - szombaton hajnalban 3 órakor kerül sor.

A minket érintő másik döntő a férfi 20 km gyaloglás, amelynek 74 fős mezőnyében rajtol 19,30 h-kor Helebrandt Máté. A diszkoszvetés selejtezőjének B csoportjába kapott besorolást az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a 15.55-or kezdődő versenyen a kvalifikációs szint 65,50 méter (vagy a két csoport legjobb 12 eredménye).

Megkezdik kétnapos menetelésüket a hétpróbázók. A 14.35-kor rajtoló 100 gáton az első futamban indul (és elsőként lép pályára az atléta csapat részéről) a vb- és Eb-döntős Zsivoczky-Farkas Györgyi - a harmadik futamban láthatjuk az U23 Európa-bajnok, Eb-döntős Krizsán Xéniát. A magasugrás és a súlylökés után a hazai idő szerinti szombat 3.05-kor kerül a sor az első napot befejező 200 méterre.