Sass Dani: maraton előtti főpróba

 

Négy éve éppen a Városligetben teljesítette élete első félmaratonját Sass Dani, aki az egyik kereskedelmi csatorna főzőműsorában bukkant fel 2015-ben. A gasztroblogger idei felkészülését hátráltatta ugyan némi sérülés, azonban bízik benne, hogy képes lesz megjavítani egyéni rekordját, azaz 1:37-es időn belül ér célba a 31. Wizz Air Budapest Félmaratonon.


- Hihetetlen élmény számomra, hogy most vasárnap "kiengedhetem a gyeplőt" és a lábaimmal birtokba vehetem Budapest utcáit, ráadásul több ezer olyan amatőr futóval együtt, akiket összetart a futás szeretete - foglalta össze az utcai futóversenyek egyik legkülönlegesebb előnyét a 31 éves Dani, kiemelve: számára az őszi idénynyitó kihagyhatatlan megmérettetés 2013 óta. Mint elmondta, nemcsak az útvonal tetszik neki, de a verseny időpontja is, hiszen egy bátorító élmény lendületet adhat az embernek egész őszre.

A blogger számára az egyik legnagyobb kérdést a hőség jelenti, ugyanis korai futóként általában már reggel hat órakor elkezdi edzéseit, vasárnap azonban a rajt csak 9-kor lesz. Reggelenként a Népliget vagy a Margitsziget a helyszín, a nyári hétvégi hosszúfutások alkalmával pedig a Balaton déli partján rója a kilométereket.

- Tudatosan készülök a várható időjárási viszonyokra, a balatoni edzések döbbentettek rá ugyanis, mennyire fontos a folyamatos frissítés, emellett a lehető legkönnyedebb ruházatot veszem majd fel - számolt be a részletekről Dani, aki idén új alapokra helyzete a futását. Miután folyamatosan feszegette fizikai határait a tavaszi Spuri Balaton Szupermaraton után fáradásos izomszakadása keletkezett a vádlijában.

A tavasz vége a visszarázódás ideje volt, az utóbbi hónapokban azonban már jóval tudatosabban - köszönhetően az Ensportnak, akik teljesítménydiagnosztikával és edzéstervezéssel segítik Danit - készül a következő kihívásra, melynek főpróbáját most vasárnap tartja a Városligetben. A cél a maraton, mégpedig a klasszikus helyszínen, Görögországban.

A félmaraton előtti utolsó hét elsősorban már a regenerálódás jegyében telt. - Vasárnap még egy 28 kilométeres futással hangolódtam, azóta pedig rövid, gyorsító edzésekkel színesítem a programot, és úgy alakítom, hogy vasárnapra ki legyek éhezve egy igazán nagy futásra - jegyezte meg Dani, aki számos sportágat kipróbált már korábban, de elmondása szerint egyedül a futásban találta meg azt a lelki és testi felfrissülést, ami hosszabb távon is motiválja. - Még mindig fűt a vágy, hogy jobb és jobb legyek, és hol máshol tudnám ezt kihozni magamból, mint egy több ezer fős versenyen? Ez a megkoronázása annak a rengeteg edzésnek, ami napról napra tölti ki az életünket - jegyezte meg.

Reményei szerint most vasárnap képes lehet megdönteni egyéni csúcsát, melyhez elengedhetetlen lesz az első kilométerek iramának megválasztása. Szeretné nem elfutni az első ezreket, ugyanakkor a meleg miatt a táv első felében olyan iramot kell diktálnia, ami megenged némi lassulást az utolsó szakaszra.

A közkedvelt séf végül kitért a zene kérdésére is. Nem véletlenül, ugyanis első félmaratonját fülessel futotta. - Ahelyett, hogy lendületet adott volna a futásomnak, teljesen bezárt a világomba. A saját szuszogásomra koncentráltam, ahelyett, hogy teret adtam volna a külső impulzusoknak. Azóta sosem viszek zenét, és most vasárnap is a többiek lábdobogása adja majd a futásomnak az ütemet - fűzte hozzá.