Mire lesz elég Cser Krisztián hét hónapos futómúltja?

 

Az operaénekes három hölgy kollégájával együtt, váltóban fogja teljesíteni a 42 kilométeres távot. Szurkolóként már megfogta a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál hangulata, de az edzéseket csak márciusban kezdte.


Cser Krisztián operaénekes korábban szurkolóként látogatott ki az eseményre, ezúttal viszont már nem a kordonok mellett állva, hanem a kijelölt útvonalon futva veszi ki a részét az október 9-i, vasárnapi gigarendezvényből, a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválból.

- Az énekesi pálya mellé kerestem még valamit, ami feltölt és örömömet lelem benne. Palik Laci javaslatára a futás mellett tettem le a voksomat, hiszen ez alap, minden sportágban elengedhetetlen - elevenítette fel a kezdeteket Cser Krisztián, aki mindössze hét hónappal ezelőtt húzott először futócipőt. Márciusban - a hangszálaira tekintettel - a csalóka tavaszi idő miatt a futógépen rótta az első kilométereit.

A fokozatosság kifizetődőnek bizonyult, az Operaház magánénekese ugyanis hamar rákapott a futás ízére. Nemcsak a hőmérő higanyszála, de a futással töltött percek száma is emelkedni kezdett, és egy idő után már a szigetkört sem okozott gondot számára. Mint mondta, a nyaraláshoz már kötelező darabnak számított a futócipő is, és vágya, hogy a közeljövőben egy olyan GPS-s karórája is legyen, ami méri és jegyzi futásait.

- Érdekes volt, hogy idővel egyre több ismerősömről derült ki, hogy fut, miközben korábban ez sosem volt téma közöttünk - jegyezte meg Krisztián, aki életében először Zebegényben állt rajthoz egy 8 kilométeres távon. A vasárnapi Flora Maratonstafétán már közel 14 kilométert kell legyőznie, ami nem okozhat gondot, ugyanis az elmúlt hónapokban igencsak megemelte a sportolással töltött óráinak számát, miután a futás mellett az úszás és az erősítés is bekerült a programba.

Az Operaházban komoly szimbiózisban él az utcai futóversenyekkel. Az Operaház tagjai nemcsak futóként veszik ki részüket a megmérettetésből, de a verseny alatt a kórusuk évek óta elkápráztatja az Andrássy úton elhaladó futókat.

- Egyszer én is kint voltam szurkolni Miklósa Erikának, már akkor megfogott a verseny hangulata, kíváncsi vagyok, milyen lesz a kordon túloldaláról látni ezt a fesztivált - fogalmazott Cser Krisztián, aki három kolléganőjével alkot váltót most vasárnap. A csapat összeállításáról szólva elmondta azt is, hogy a lányok hamar lecsaptak a rövidebb távokra, így ő futja majd a leghosszabbat, cserébe azonban a célba, a kamerák elé is ő hozza be a staféta botot.

- Elsősorban arra kell figyelnem, ne fussam el az első kilométereket. A pulzus kontroll segít majd, de azért észnél kell lennem. Lefutva a távomat, az edzésről úgy jöttem haza, hogy egyáltalán nem fáradtam el, ami több mint bíztató. Nagyjából 6 perces ezreket tervezek, de ami még fontosabb, egy barátom, Dóra is velem fut, aki rutinos futó - avatott be a taktikai elemek részleteibe Cser Krisztián, aki szerint már a félmaratoni táv sem elérhetetlen cél számára.

Természetesen még kell egy kis idő hozzá, de ahhoz képest, hogy az év elején még a gondolat sem született meg benne, hogy akár 2 kilométert is fusson, mindenképpen komoly az előrelépés. Az operaénekes hosszabb távú tervei között a futás mellett még a triatlon szerepel.