Mányoki Attila nagy úszása

 

Mányoki Attila, a Balaton-átúszásra felkészítő hosszútávúszó március elején az új-zélandi Cook-szoros 26 km-es távjának leküzdésére készül. Hazaérkezése után Téged is felkészít az idei Balaton-átúszásra.

Az ismert hosszútávúszó az Ocean's Seven néven ismert kihívássorozatnak 2013-ban vágott neki. A sorozatban a világ olyan csatornáin és szorosain próbálnak átjutni az úszók, amelyek rendkívül veszélyes nyílt vízi terepnek számítanak. Mányoki Attila eddig a 7-ből 4-et teljesített sikerrel, leküzdötte a La Manche csatorna 34 km-es távját, a 19,5 km-es, japán Tsugaru-csatornát, úszott California partjainál, a Catalina-csatornában és Hawaiinál, az Oahui és Mokolai szigetek között. 2016 nyarán az Ír-csatorna átúszására tett kísérlete nem sikerült, hypotermia miatt nem tudta befejezni a távot.

Március elején Attila Új-Zélandon, az Északi- és a Déli-sziget között húzódó, 26 km-es Cook-szoros átúszására vállalkozik.
Az Ocean's Seven nyílt vízi kihívásai számtalan veszélyt rejtenek magukban, az úszóknak nemcsak a szélsőséges vízhőmérséklettel kell megküzdeni, sokszor a medúzacsípések vagy a cápák jelenléte nehezíti az átjutást két part között.

Mányoki Attilát - többek között az Ocaean's Seven sorozatban elért eredményei okán - 2016-ban az Egyesült Államokban beválasztották a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokába.

Az Ocean's Seven állomásai:
1. az Ír-csatorna: Írország és Skócia között - 33.7 km,
2. a Cook-szoros: az Észak-és Dél-szigetek között, Új-Zéland - 26 km,
3. a Moloka'i csatorna: O'ahu és Moloka'i szigetek között, Hawaii - 42 km,
4. a La Manche-csatorna: Anglia és Franciaország között - 34 km,
5. a Catalina-csatorna: Los Angeles, California - 33.7 km,
6. a Tsugaru-csatorna: Honshu és Hokkaido között, Japán - 19.5 km,
7. a Gibraltári-szoros: Európa és Afrika között - 14.4 km.

Azok a Balaton-átúszásra vállalkozó úszók, akik feliratkoznak az eseményhez kapcsolódó e-edzéstervünkre, Mányoki Attila tanácsait követve készülhetnek a maguk júliusi, hazai megmérettetésére.