A 32. Telekom Vivicittá pont olyan jó lesz, mint az első

 

A hétvégén már Téged, ma viszont még a sajtó képviselőit vártuk a Városligetbe, hogy elmeséljük mire készülünk idén, a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson.

Ami biztos, hogy idén is a tavasz legnagyobb futóeseménye vár rád április második hétvégéjén. Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető-versenyigazgatója arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a 2017-es Vivicittára Magyarország közel 1000 településéről érkeznek a futás szerelmesei, hogy a Városligetben vagy Budapest belvárosában többtízezer társukkal együtt fussanak. Idén összesen 28-29 ezer nevezőre számítunk, köztük több mint 5 ezer iskolai nevező van. Szép számmal érkeznek futók a nemzetközi terepről is, több mint 2 ezer külföldi versenyző áll majd rajthoz, többségük angol, német vagy olasz nemzetiségű, de a horvátok és a szlovákok aránya is jelentős.

Az idei év egyik újdonsága, hogy a verseny rajt- és célhelyszíne a korábbi évektől eltérően a Városliget szomszédságában vár majd. A rajthelyszín a távok többségénél szombaton és vasárnap is a Hősök tere lesz, választott távod sikeres teljesítése után pedig az 56-osok terén fogsz célba érni.

Egy másik újdonság, hogy a verseny legkedveltebb versenytávját, a 21,0975 km-es félmaratont már párban is teljesítheted. A párosok első tagja 11,7 km-t tesz meg, az őt váltó csapattag pedig 9,4 km-t fut a célig. A váltás a váltóbot átadásával történik. A páros félmaraton is nagyon népszerű futama a 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futásnak, ugyanis előzetesen már több mint 600 pár vállalkozott arra, hogy Budapest legszebb részeit érintve leküzdje a több mint 21 km-es távot.
A félmaraton egyéni versenyszáma sem veszített népszerűségéből. Az egyéni félmaratoni nevezők száma már meghaladta a 8 ezer főt. Ha dobogós reményeid volnának, nőként meg kell küzdened Szimona Staicuval, aki bár a klasszikus Városvédő Futás nyolcszoros győztese, idén félmaratoni távon indul (igaz, azt mesélte, lehet, hogy a 10 km-es távon is rajthoz áll). Férfiként Csere Gáspárral kell dűlőre vinni, ki a jobb, a tavalyi győztes ugyanis a múlt heti berlini félmaratoni versenyzés ellenére a Telekom Vivicittán is megméretteti magát 21 km-n.

A Telekom Vivicittá technikai újdonsága a BSI azon mobileszközre készült, webes fejlesztése (bsi.raceinfo.hu), amellyel pontosan követhető, hogy adott futam indulójaként hol tartasz az útvonalon. Az alkalmazás a részidők alapján - az esetleges lassulásodat is bekalkulálva - megbecsüli a célba érkezés idejét is, így szurkolóid biztosan nem maradnak le a nagy pillanatról.

Az idei Vivicittán is lesznek a mezőnyben jól ismert arcok, a színházi-zenei élet több művésze is futócipőt húz vasárnap délelőtt/délután, és nekivág a tavaszi Budapestnek.
Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színművésznő élete első félmaratonjára készül a Telekom Vivicittán. A Katona József Színház színésznője számára olyan nagy örömet okozott a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál Actimel 10 km-es távján történő célba érés, hogy ott helyben megfogadta, jön majd a következő. A sajtótájékoztatón azt mesélte, a cudar tél miatt csupán másfél hónapnyi felkészülés van mögötte, így ha kell, sétál majd a félmaratoni táv végén, de azért reméli, erre nem lesz szükség.
Zavaros Eszter az Operaház művésznője a 10 km-es távon mérettetik meg. S mivel a verseny napja előtti este is színpadra áll, kicsit fél a Városvédő Futástól, de annyira azért nem, hogy ne tudna bízni abban, hogy "Jó lesz!" A BSI versenyigazgatója, Kocsis Árpád szerint is jó lesz a 32 . Telekom Vivicittá, úgy fogalmazott: "Pont olyan jó lesz, mint az első. A közös futás a sportszerűségről, a teljesítmény tiszteletéről, a közösségépítésről szól. A futótársadalomban nehéz egyedül maradni."



A Telekom Vivicittá hagyományosan fontos terepe a jótékonykodásnak. A sajtótájékoztatón Sántha Tamás, a Magyar Telekom Szponzorációs és Rendezvénymenedzsment osztályvezetője egy olyan jótékony csapat indulását jelentette be, amely fő küldetésének az autizmus iránti elfogadást hivatott elősegíteni. A csapat tagjai Kovács István (Kokó) olimpiai és világbajnok ökölvívó; Storz Botond, olimpiai bajnok kajakozó; Lisztes Krisztián, 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, a Ferencvárosi Torna Klub edzője, Simonyi Balázs ultrafutó/filmrendező; Kasza Tibor énekes-műsorvezető, Adámi Zsanett és Lőrincz Krisztina paralimpikonok.

A jótékony futócsapat tagjai a következőt mesélték a sajtónak motivációjukról:

"Közéleti személyiségként természetes, hogy nemes ügyek mellé állunk. Külön öröm számomra, hogy ezt olyan dologgal tehetem, amelyet amúgy is nagyon szeretek, már nagyon rég a közösségi futás szerelmese vagyok. Ha nem hívnak, magamtól is jöttem volna." /Kovács István, KOKO/

"Paralimpikonként hálásak voltunk a Telekom támogatásáért. Az, hogy most mi tehetünk másokért, egy plusz élmény számomra." /Adámi Zsanett/

Storz Botond arról beszélt, hogy ismert sportolóként erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson.
Lisztes Krisztián Kokó félmaratoni csúcsát szeretné megdönteni, egyébként arról számolt be, hogy soha nem gondolta, hogy labda nélkül is fog félmaratont futni, de fantasztikus élménynek tartja a közösségi futást.

Simonyi Balázs visszaidézte a Vivicitták történetének kezdőpontját, mint mondta, "32 évvel ezelőtt még keveset tudtunk az autizmusról, de sokkal elfogadóbbak voltunk. Mára ez a helyzet megfordult: nagyon sokat tudunk az autizmusról, de kevésbé vagyunk elfogadóak, viszont a futótársadalom sosem kirekesztő." Balázs 10 éve fut, azóta nagyon sokat kapott a futás élményétől, ezt szeretné viszonozni jótékony futásával.

Kasza Tibor énekes-műsorvezető bár azt mesélte, alkatilag alkalmatlan a futásra, két számon is elindul a Vivicittán. A Minicittá jótékony 2,5 km-e mellett az 5 km-es Midicittán is rajhoz áll. Tibi arról mesélt a sajtónak, hogy legutóbb úgy előzte meg egy hatéves kislány, hogy nem is vett levegőt. Ezért mindenkit csak arra kér, hogy ha elfut mellette, veregesse meg a vállát, hogy "Nem baj, Tibi!", és ebből majd érezni fogja, hogy "Egyek vagyunk!"

A csapat és vele a Magyar Telekom az Autistic Art Alapítvány stratégiai partnereként a szervezet által támogatott, civil fenntartású, autistákat ellátó lakóotthonok támogatására gyűjt. A végcél az, hogy az autizmussal élők emberhez méltó körülmények között élhessék mindennapjaikat. Bella Viktória, az alapítvány ügyveztője segített megértetni a Telekom Vivicittá 2017-es pólóján szereplő grafika fontosságát is. Mint mesélte, az autisták 40%-a nem beszél, ilyen fiatal művész Varga Máté is, aki számára az alkotóművészet fontos kifejező eszköz. A póló hátán szereplő grafika az ő általa megrajzolt geometrikus formák alapján készült. Máté az alapítvány művészeti terápiás programjának keretei között alkot - nagy sikerrel.

Futóként úgy tudsz e jó ügy mellé odaállni, hogy készítesz magadról egy selfiet, melyen bármelyik Vivicittá pólóját viselheted, majd publikálod Instagramon a képet az #egyekvagyunk hashtaget használva. A Magyar Telekom minden feltöltés után 100 Ft támogatást juttat az Autistic Art Alapítvány számára.



A Vivicittá névadó szponzora, a Magyar Telekom ezúttal is számos aktivitással készült az idei eseményre, nézd meg a Telekom Vivicittá oldalát, vásárolj akciósan sportoláshoz használható okoseszközt, szórakozz sporttartalmakkal, vagy próbáld ki a Futótárs alkalmazást.