Örömfutás és nagy tömeg a pécsi Telekom Vivicittán

 

Hét percen át rajtolt a 2017. évi pécsi Telekom Vivicittá mezőnye. Az idei Városvédő Futásra 3700 pécsi vagy környékbeli futó nevezett. Az egyéni indulók mellett iskolai csoportok, családok és baráti társaságok is nekivágtak az idei 3,2 km-s távnak.

A verseny résztvevői 9 órától gyülekeztek a pécsi Széchenyi téren. A futam előtt Szentgyörgyvári Balázs Zumba-edző várta közös bemelegítésre a részvevőket, több százan mozogtak vele együtt, hogy aztán 22 fokos, nyáreleji melegben vágjanak neki a pécsi belváros utcáin át vezető versenytávnak.



Az eseményen a rajtot Páva Zsolt polgármester, a verseny fővédnöke és Csizi Péter országgyűlési képviselő, illetve a névadó szponzor részéről Benedek-Lehel Imre (Középnyugat-Magyarország régióvezető) lőtték el. A mezőny az Irgalmasok utcájának tetejéről, a Zsolnay-kút elől rajtolt el, majd a Rákóczi úton haladt tovább a Kórház tér felé, azt elhagyva felszaladt a Barbakánhoz, hogy aztán a várfal mentén, az Alagúton át, a Kálvária utcát elhagyva visszacsorogjon a belvárosba. A versenyzők végül a Király utcán végigfutva értek be a Széchenyi téren felállított célba.

A férfi mezőny legjobbja, Tulok Mátyás 11:24-es idővel ért célba, a budapesti versenyző ritkán indul utcai futóversenyen, mostani részvételének azonban két apropója is volt. Mátyást egyrészt személyes kötődések fűzik Pécs városához, másfelől a Vivicittá előtti napon egy a közelben megtartott atlétikaversenyen vett részt.
A férfiak között a második és harmadik helyen két pécsi versenyző ért célba, Kis Dávid 12:01-es idővel, Kovács András 12:20-as célidővel remekelt.

A férfiak eredményei:
1. Tulok Mátyás (Bp.) 11:24
2. Kis Dávid (Pécs) 12:01
3. Kovács András (Pécs) 12:20

A női mezőny első és második helyén megismétlődött a tavalyi eredmény, a nők legjobbja Szatmári Adrienn pécsi versenyző lett 13:29-es idővel, őt dr. Sebestyén Bátai Réka (13:47) követte, a harmadik helyen pedig egy budapesti versenyző, a mindössze 12 éves Varga Bianka ért célba 14:01-es időeredménnyel.

A nők eredményei:
1. Szatmári Adrienn (Pécs) 13:29
2. Dr. Sebestyén Bátai Réka 13:47
3. Varga Bianka (Budapest) 14:01

A névadó szponzor versenyzői között Iván László(13:08) és Niedermayer Éva (19:13) voltak a leggyorsabbak.

Az iskolai csoportok ezúttal is megvívtak egymással a nevezői létszámok dolgában, azok az intézmények ugyanis, akik a legtöbb futót nevezték, a Telekom jóvoltából ajándék sportszerutalványban részesültek.

A győztes pécsi iskolák:
1. Apáczai Nevelési és Művelődési Központ
2. VKI Belváros Általános Iskola
3. PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolája



A Pécs-környéki iskolák legtöbb nevezőt delegáló intézményei:
1. Újhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola - Szentlőrinc
2. Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola
3. Szentlőrinci Általános Iskola - Szentlőrinc