Szuper volt az idei Női Futógála

 

522 magyar település 8300 futónője vett részt a 22. Női Futógálán, Magyarország legszebb futóversenyén. A nyári meleg mindvégig kitartott, a mezőny idén is nagyon színes volt, első próbálkozók, profi sportolók, kis tündérek és harcos amazonok egyaránt oda álltak a rajtvonal mögé.

Az időjárás az esemény előtti délutánon egy kicsit megijesztette a 22. Női Futógála mezőnyét, de végül megkegyelmezett a futóknak. A 8300 nevező remek, nyáreleji időben élvezhette a városligeti futóeseményt. A 21-22 Celsius-fokos meleg a napon 25-30 foknak is hatott. A futamokra várva a gála futói a fűben ücsörögve beszélgettek és napoztak, a futószámok után pedig már az árnyast keresve pihenték ki a verseny fáradalmait.

9 óra után már gyülekeztek a futók a városligeti Napozóréten. Aki nem élt az előnevezés lehetőségével a helyszínen is megválthatta helyét a választott futamra. A különböző edzettségi szinten lévő résztvevők idén is sokféle futó- vagy gyaloglótáv közül választhattak. A legrövidebb futam a Családi Futás volt, melynek 700 méteres útvonalát (kisebb segítséggel) a legkisebbek is teljesíteni tudták. A 3*1,5 km-s váltó azokat várta, akik a csapatszellemet szem előtt tartva sportolnak legszívesebben. A 2,1 km-s távon három futam is elindult, az elsőn az iskolai nevezők, a másodikon az egyéni indulók, a harmadik futamon pedig azok indultak, akik gyalogolva tették meg a kicsivel több mint 2 km-s városligeti útvonalat. Az egyéni futamban a leggyorsabb futó Szatmári Adrienn lett, a pécsi futónő a 10+5+2 km-s kombinált távra nevezett, vagyis három betétszámban rajthoz állt.



Az iskoláknak ezúttal is hirdettünk mozgósítási versenyt. A legtöbb futót nevező iskolák között sportszerutalvány sorsoltunk. A mozgósításban (is) kiválónak bizonyuló budapesti iskolák között a keleti Károly Közgadasági Szakgimnáziumnak kedvezett a szerencse, az agglomeráció sulijai között az Ady Endre Általános Iskola örülhetett, a vidéki iskolák közül pedig József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola járt igazán jól.

Az 5 km-s mezőnyt kicsivel dél előtt Béres Alexandra rajtoltatta el, közel 4 percen át tartott, mire valamennyi induló áthaladt a rajtvonalon. A Női Futógála második leghosszabb távján Szatmári Adrienn duplázott, 19:24-es idővel nyerte a futamot. A mezőnyben profik és amatőrök együtt futottak, olyanok is akadtak, akik utcai öltözékben, nőkhöz méltóan válltáskával vágtak neki az 5 km-s távnak. A távon rajthoz állt Laposa Zsófia, borásznő is, aki - mint láttuk - nemcsak a családi borászatban erősíti a női vonalat.

Hogy a férfiak se maradjanak otthon, a 22. Női Futógálán is hirdettünk olyan versenyszámokat, melyen a fiúk is elindulhattak.
Ebéd után álltak rajthoz a váltók, köztük a színházak női csapatai. A rögtönzött színházi bajnokságot a Pintér Béla és Társulata színház váltója nyerte, a csapat mindössze néhány másodperccel futott be gyorsabban, mint a József Attila Színház csajos váltója, valamennyien apait-anyait beleadtak, és nagyon élvezték a versenyt. A váltók versenyében családi, baráti és céges csapatok indultak. A családi csapatok között legalább három generáció képviseltette magát, a kisgyerektől kezdve a nagymamákig mindenki rajthoz állt. A céges csapatok között a Richter Gedeon, az Evopro, a Mátrai Erőmű és a Szerencsejáték Zrt. csapata is megmérettette magát.
Az apróságok ebéd utáni pihenőidejét is megvárta a Családi Futam rajtja. A mezőny meglehetősen színes volt, sok olyan nevezőt számláltunk, aki valószínűleg még nem fog emlékezni erre a futóversenyére. Anyák, Apák és apróságaik rajt és cél között 700 métert tettek meg a Városligetben.



A 10 km-s távon a férfiak újra megpihenhettek, a Női Futógála klasszikusan legnépszerűbb futószámát ugyanis kizárólag nőknek hirdettük. 2017-ben is a leghosszabb táv volt a legnépszerűbb, a "tizes" mezőny közel 5 percen át rajtolt, a rajtduda Monspart Sarolta kezében szólalt meg. 1-es rajtszámmal a tavalyi címvédő Staicu Simona indult, a címvédés azonban nem sikerült, ahogy Szatmári Adriennek sem sikerült a triplázás, az első helyen ugyanis Szederkényi-Takács Andrea remekelt 36:57-es idővel. A mezőnyben több ismerős arc is fel-feltűnt, köztük volt Dúró Dóra országgyűlési képviselő nő is.

Az igazán edzett futónőknek hirdetett 10+5 km-s és 10+5+2,1 km-s távok felettébb népszerűnek bizonyultak, sokan voltak, akik kétszer vagy akár háromszor is rajthoz álltak a 22. Női Futógálán. A 10+5+2,1 km-s indulók között két győzelemmel Szatmári Adrienné lett az elsőség.

A gálán 522 magyar település futónői vettek részt, és mivel a magyar nők köztudottan szépek, joggal mondjuk tehát, hogy ez Magyarország legszebb futóversenye!



A 22. Női Futógálán a futószámok mellett számos fitneszprogram is várta azokat, akik sportolni vágynak. Aki kíváncsi volt, belekóstolhatott Béres Alexandra Súlykontroll programjába, Balázs Adrienn Kinga Intervall edzésébe, részt vehett Borsos Peti Kardio Kick Box fél óráján, vagy mozoghatott egy jót Háger-Jenei Krisztinával és Góth Mariannal! A fitneszprogramokon ingyenes volt a részvétel.



A 22. Női Futógála részletes eredményei:

5km
1. Szatmári Adrienn (FutaPécs SE) 19:24
2. Lucsán Boglárka 20:46
3. Erdődy Mónika 20:47

10 km
1. Szederkényi-Takács Andrea (VASAS) 36:57
2. Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 38:00
3. Rozsnyai Lilla (ELTE SE) 39:28

10 km párban
1. Ageless Runners (Postás SE - Szalai Anett, Fekete Zsófia) 40:18
2. LillaCsilla Duó ( Rozsnyai Lilla, dr. Nagy Csilla) 41:14
3. Tóbel Lányok (Tóbel Szabina, Tóbel Szonja) 43:43

10+5+2,1 km
1. Szatmári Adrienn 01:10:08
2. Horváth Sára 1:14:20
3. Lucsán Boglárka 1:19:40

10+5 km
1. Lunczer Erzsébet 01:10:00
2. Jakab Ágnes 01:12:40
3. Szávai Liliána 1:13:02

A saját eredményeidet idekattintva böngészheted!

A képgalériáért pedig kattints ide!

.