Ez történt a 7. kerületi Futó- és Gyaloglónapon

 

A Pegazus Atlétika és Gál Sándor duplázásával, hűvös, de kegyes időjárás mellett, valamint létszámcsúccsal zajlott a 2017. évi 7. kerületi Futó- és Gyaloglónap.

A szombati, igencsak változékony, kissé hűvös időjárást némileg ellensúlyozta az esemény nevezőinek futókedve, így 2017-ben is jó hangulatban és családias légkörben, és csúcslétszámmal, 1850 nevezővel zajlott a 7 . kerületi Futó- és Gyaloglónap. Az Erzsébetvárosiak futóeseményén ezúttal is elsősorban a helyiek vettek részt, különös tekintettel az iskolai nevezőkre, de szép számmal futottak és sétáltak olyan sportolni vágyók is, akik távolabbi kerületekből vagy vidékről érkeztek.



Az esemény szimbóluma hagyományosan a misztikus 7-es szám. Ennek ellenére hét helyett csak négyféle távon állhatott rajthoz és érhetett célba az, aki nem volt cukorból. A rövidtávos nevezők 1507 méter lefutására vagy lesétálására vállalkozhattak. A futók az egyéni vagy a csapatban történő versenyzést is választhatták. A háromfős váltók minden tagja körverseny keretében teljesítette az 1507 méteres távot. A hosszabb távra vállalkozók 5007 méter futottak egyéni indulóként.

Vattamány Zsolt, az esemény védnöke, Erzsébetváros polgármestere csapatban és egyéniben is rajthoz állt. A váltófutást a Polgármesteri Hivatal kollégáival közösen teljesítették.
Vattamány Zsolt szerint nemcsak a növekvő létszámból látszik, hogy a kerületben élők - különösen a családok - nagyon megkedvelték az elmúlt évek alatt a kerületi futóünnepet. "Az emberek várják, kérdezgetik, lesz-e, terveznek vele" - mondta a polgármester.



A 7. kerületet "a hivatal" mellett leginkább az iskolai csapatok képviselték. A helyi sulik mellett sok más budapesti iskola is jelen volt, az idei Futó- és Gyaloglónapon hajszálpontosan 1000 diák vett részt. A legtöbb tanulót nevező iskolákat idén is sportszerutalvánnyal jutalmaztuk. Az 1-3. helyen kerületi iskolák végeztek. Sorrendben a következők:
- Baross Gábor Általános Iskola
- Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium
- Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola

Az eseményre a kerület négy iskolája összesen 752 diákot nevezett.

Hogy az iskolák körében mennyire népszerű a 7. kerület futóeseménye, azt az is mutatja, hogy idén (láss csodát, éppen) 7 olyan iskola is hozott csapatot az eseményre, amely korábban még nem nevezett.

A városliget Versenyközpont 14 órától várta a nap futóit. Aki szurkolóként/kísérőként vagy nagyon korán érkezett, a Budai XI. Sportegyesület és a BRFK standjánál múlathatta az időt. A Sportegyesület idén is komplex állapotfelméréssel, erőnléti és egyéb egészségügyi tesztekkel várta az érdeklődőket, akik testzsírszázalékukról, általános erőnlétükről, hajlékonyságukról, fittségükről, immunrednszerük állapotáról és egyebekről kaphattak tájékoztatást. A népszerű tesztek mellett a látogatók részt vehettek az egyesület által bonyolított evezős és kerékpáros ergométeres felméréseken, versenyeken is.

A 7. kerületi Futó- és Gyaloglónap programja 15.30-kor a 3*1507 méteres váltófutással kezdődött. A versenyző csapatok mindhárom tagja 1507 métert teljesített a Városligetben kijelölt útvonalon. A női csapatok legjobbika a Pegazus Atlétika újonc csapata lett 16:23-as időeredménnyel, a férfiak között szintén a Pegazus Atlétika triója (15:38) állhatott fel a dobogó legfelső fokára.
A női/férfi csapatok 1-3. helyezettjeit éremmel díjaztuk.

A váltóverseny után Koltai Móni, a Gilda Max edzője melegítette be az 1507 méteres egyéni futamainak futóit és gyaloglóit. Az épp csak 7 méterrel több mint 1,5 km-s táv leggyorsabb teljesítője a tavalyi évhez hasonlóan Gál Sándor lett 4:43-as eredménnyel, az őt követő Szabó Dorián (04:49) is duplázott, harmadikként Vasali Dávid (04:55) követte őket a célban. A nők legjobbika Fegyveres Anikó lett 05:20-as idővel, a dobogó második és harmadik fokára pedig Fockt Lili (06:18) és Rédecsi Anita (06:23) állhatott fel.
A nők és a férfiak 1-3. helyezettjét kupával és a Spuri Futóbolt ajándékutalványával ismertük el.



Az 1507 méteres táv eredményhirdetése után következtek azok, akik a szitáló eső ellenére nem adták fel, nem mentek haza, hanem bemelegítettek Szalka Andival, majd rajthoz álltak az 5007 méteres futáson. A tavaly versenycsúcsot(16:50) is felállító Beda Szabolcs 17:25-ös idejével idén a második helyet szerezte meg, az 1507 méteren is remekelő Gál Sándor nyerte a férfiak versenyét (17:13).
A nők versenye néhány perccel később dőlt el, Szalai Anett 19:29-es időeredménnyel hozta az első helyet, a második helyen Weill Vivien Éva (19:49) ért célba, a harmadik pedig Zsámár Anna (20:42) lett.

Az eseményen őrizzük és ápoljuk azt a hagyományt, hogy a verseny nevezői között kisorsolunk egy 80 ezer Ft értékű kerékpárt. Idén a szerencse dr. Csery-Szűcs Péternek kedvezett. Péter a 80 ezer forintos összeghatárig tetszés szerint választhat magának egy vagy több kerékpárt.

Az idei Futó- és Gyaloglónap legjobb pillanatait a Futófotó örökítette meg, az eseményen készült, nagy felbontású képek ingyenesen letölthetők a bsi.futofoto.hu weboldalról.

Eredmények:

3x1507 méteres váltó:
Férfiak:
1. Pegazus Atlétika (Simák györgy, Tarnay Teó, Bálint Zoltán) 15:38
2. Jampik (Kiss Bence, Kovács Botond, Kiss Bálint) 15:52
3. JÓKAISOK (Tóth Zoltán, Giczi László, Tóth Levente Zoltán) 16:47

Nők:
1. Pegazus Atlétika újonc csajok (Fegyveres Anikó, Zsámár Anna, Csuta Dorottya) 16:23
2. Vákumbeli fénysebesség (Tószegi Fanni, Telepovszki Ágnes, dr. Farkas Lilla)18:06
3. Budaörsi SC (Peiker Csenge, Kirst Athina, Peiker Panna) 18:36

1507 méter:
Férfiak:
1. Gál Sándor (Bp. Honvéd SE) 04:43
2. Szabó Dorián 04:49
3. Vasali Dávid (FTC) 04:55

Nők:
1. Fegyveres Anikó (Pegazus Atlétika) 05:20
2. Fockt Lili 06:18
3. Rédecsi Anita 06:23

5007 méter:
Férfiak: 1. Gál Sándor (Bp. Honvéd SE) 17:13
2. Beda Szabolcs 17:25
3. Miskolczi Tamás 17:57

Nők:
1. Szalai Anett (Postás SE) 19:29
2. Weigl Vivien Éva 19:49
3. Zsámár Anna

A részletes eredménylistát itt éred el.