Sajtótájékoztató: 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál - V4 Futóhétvége

 

A 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál - V4 Futóhétvége 2017. évi eseményét is jelentős nemzetközi részvétel jellemzi. A maratoni távra nevező futók 40%-a külföldi. Az eseményen több mint 80 ország 5000 futója vesz részt, közülük 2800-n maratonisták. Nem véletlen tehát, hogy az idei sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvételével a Külügyminisztérium épületében tartottuk.

A zsúfolásig telt teremben az esemény kisfilmjét nézve minden meghívott újságíró belekóstolhatott az idei futóünnep várható fesztiválhangulatába. Az 2017. évi sajátosságokról elsőként Kocsis Árpád versenyigazgató tájékoztatta a sajtót.

Mint mondta, október 15-én "Fut a világ", ugyanis soha ennyi külföldi futó nem nevezett még a SPAR Budapest Maratonra. Több mint 80 ország 5000 futója lesz jelen, közülük 2800-an a maratoni távon indulnak. A 32. SPAR Budapest Maraton mezőnyének 40%-át külföldi futók teszik ki. Mindez azt jelzi - mondta a BSI versenyigazgatója -, hogy értik és elfogadják külföldön azt a tényt, hogy Budapest Európa egyik új futófővárosa.

De nemcsak a nemzetközi érdeklődés erős - folytatta Kocsis Árpád -, ha az időjárás is kegyes lesz, elképzelhető, hogy minden idők legnagyobb szabadidősport-eseményét rendezzük meg október 14-15-én! "Fut Budapest, fut a város, és fut az ország", ugyanis Magyarország 1000 településről érkeztek már nevezések. "Futnak a családok", a kisgyermekesek körében rendkívül népszerű a szombati napon rendezett 600 méteres Családi futás. És sok más mellett "futnak az iskolák" is a Real Nature Maratonka EMMI iskolai futamai keretében, melyre a budapesti iskolák mellett borsodi és zalai iskolai csoportok is neveztek!

Sőt, még azok is futnak, akik sajnos nem tudnak futni: évek óta kedves színfoltja a SPAR Budapest Maraton Fesztiválnak a FODISZ Esélyegyenlőségi futam, ahol a mozgásukban korlátozott sportolni vágyók segítőik támogatásával teszik meg a maraton rajtja és célhelyszíne közötti 400 méteres távolságot.
A szurkolókkal együtt közel 100 ezer ember érintettségével lehet számolni az októberi futóünnepén, nemhiába ez Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseménye.



Máth István, a BSI ügyvezetője bemutatta a sajtónak a maratoni táv idei útvonalát, mely idén is megfelel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és az AIMS által megszabott standerdeknek. Az útvonalat szeptember végén az a Hugh Jones hitelesítette, aki a londoni olimpia maratoni távját is ellenjegyezte.
Máth István hangsúlyozta, hogy szombat és vasárnap is a Hősök terétől a Hősök teréig zajlanak a versenyek. A maratoni útvonal a világ egyik legszebbike. A mezőny például úgy halad el az Operaház előtt, hogy közben az Operaház kórusa kinn áll a lépcsőn, és énekel a futóknak.
A 42,2 km-s útvonalon több mint 35 zenei pont lesz, a Honvéd kórustól kezdve más együtteseken és ismert DJ-ken át a dobzenekarokig, akik amellett, hogy a monotóniát oldják, a futókat és a szurkolókat egyaránt szórakoztatják majd. Az útvonal idei újdonsága, hogy a mezőny végigszalad a megújult Margitszigeten, Budapest zöld tüdején.
A BSI ügyvezetője a forgalmi korlátozásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy csak a szükséges mértékig avatkozunk be a város forgalmába, lezárások helyett inkább terelésekkel érdemes számolni.



Maczelka Márk, a névadó szponzor SPAR Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője arról mesélt a sajtónak, hogy a SPAR évek óta nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmód támogatására. Tíz évvel ezelőtt ezért állt a SPAR az esemény mögé. Idén több újdonsággal is készül az eseményre az áruházlánc. Ahogy arról Maczelka Márk tájékoztatott, szeptember 18-án indult útnak a SPAR egészség- és életmódprogramja, amely az eseményen is bemutatkozik. A program keretében a helyszínre kilátogatók például táplálkozás-szakértőktől kaphatnak tanácsokat.
Az idei SPAR Budapest Maraton Fesztiválon bemutatkozik a SPAR saját húsüzeme is, a Regnum termékeit a helyszínen is értékesítik majd, annak bevételét pedig jótékony célra ajánlják fel. A SPAR ugyanis a Máltai Szeretetszolgálattal közös standdal települ ki a 32. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra, ahol bemutatják "Az idehozzuk a játszóteret" programot. A program célja, hogy a rászoruló kisgyerekeket is segítsen hozzájutni a játék öröméhez. Az eddig csak vidéki településeken futó program most Budapesten is útjára indul. A SPAR kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón jelentette be azt a felajánlást, amelynek lényege, hogy a húsüzem termékeiből befolyt kétnapos bevétel teljes összegét a játszótér programra fordítják.
Maczelka Márk arra a korábban már meghirdetett különleges akcióra is emlékeztetett, melynek keretében a Máltai sátornál mások által már nem használt mesekönyveket gyűjtenek a rászoruló gyerekek. javára.



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4 Futóhétvége jelentőségéról beszélt a sajtó képviselőinek. Mint mondta köszönet illeti a BSI-t azért, hogy Budapestet Európa egyik futófővárosává tette. Köszönetét fejezte ki a SPAR felé is, amiért Közép-Európa legnagyobb utcai futóversenye mellé állt. A miniszter kitért arra is, hogy az már nem kérdés, hogy Magyarország sportnagyhatalom, és az sem, hogy Budapest a világ legszebb városa. E két dolgot a SPAR Budapest Maraton kapcsolja össze, világos tehát, hogy az egyik legszebb utcai futóversenyt itt lehet megrendezni. A miniszter örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy idén is megtudjuk mutatni Budapest szépségeit a világnak.
A V4 együttműködés apropóján kifejtette, mi is köthetné jobban össze a visegrádi országokat, mint a sport?! A SPAR Budapest Maraton a V4 programsorozat része, ezzel egyértelművé válik, hogy a mostani egy sportos elnökség.
Szijjártó Péter a saját futóteljesítményéről azt árulta el a jelenlévő újságíróknak, hogy tervei szerint élete első maratonját futotta volna az október 15-i versenyen, de egy a V4 együttműködéshez kapcsolódó megbeszélés máshova szólítja el.



A sajtótájékoztatónak azért volt olyan vendége is, aki 2017. október 15-én futóként lesz jelen a maratoni mezőnyben:
Németh Balázs, az MTVA híradós műsorvezetője arról mesélt, hogy egy családi játék közben szerzett sérülés döbbentette rá a sportolás fontosságára. Egy évet készült az októberi versenyre. Az első négy hónapnál csak a következő nyolc hónap volt borzalmasabb. "Kínkeserves volt az elmúlt 12 hónap, de minden élménybeszámolóban azt olvasom, hogy amikor beérek a célba, megszépül minden. Ezt a pillanatot várom."

Nézd meg a Sajtótájékoztatóról készült összefoglalót itt:



A 32. SPAR Budapest Maraton Fesztivál - V4 Futóhétvégéről számokban:

Fővédnök: Tarlós István, Budapest főpolgármestere

Védnökök:
Szijjártó Péter - Külgazdasági és külügyminiszter
Balog Zoltán - Emberi Erőforrások minisztere
Varga Mihály - Nemzetgazdasági miniszter
Dr. Simicskó István - Honvédelmi miniszter
Révész Máriusz - Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos
Novák Katalin - Családi és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár

Létszámok:
A két napra összesen: közel 30000 nevezőt várunk.
A vasárnapi távok: közel 18000 nevezőt várunk.
Közel 7000 nevező (maraton).
Több mint 5000 nevező (párban és váltóban).
Közel 6000 nevező (30km és 10km-en).

Külföld:
84 országból érkeznek futók.
Közel 5000 külföldi nevezőt várunk.
2800 nevező (maraton).
A teljes maratoni mezőny 40%-a külföldi.

Ebből a legtöbben:
Nagy-Britannia (750)
Franciaország (700)
Olaszország (450)
Németország (300)

Itthon:
Magyarország 1000 településéről érkeznek futók.

Ebből a legtöbben:
Budapest (7000)
Pest megye (2800)
Fejér megye (550)
Heves megye (400)
Komárom-Esztergom megye (350)

Statisztika:
Az idei verseny összes nevezője közül 44% -a nő, a maratonra 26%-ban neveztek női indulók.
Összesen 940 első maratonját futó versenyző nevezett (633 férfi és 307 nő). 70%-uk magyar.
A legidősebb maratonon induló férfi: Ezio Pravisani (olasz) 78 éves.
Legidősebb maratoni női induló: Karlsson Iris (svéd) 68 éves.
Legidősebb maratont futó magyar: Niedermayer Attila, 74 éves.
Legtöbbször célba ért maratonisták: Ladányi Róbert és Lengyel László Ottó, 28 alkalommal.
Legidősebb induló a hétvégén: Kenyér Imre 1933, 84 éves. A Theodora 30 km-en indul.
80 év feletti indulók száma: 4 fő.
70-79 év feletti indulók száma: 40 fő.
60-69 év feletti indulók száma: 240 fő.

Jótékonyság:

Tavalyi 31. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon jótékonysági célra gyűjtött pénzbeli adományok összege 15 millió Ft volt. Idén nyolc szervezettel tovább folytatódik a BSI jótékonysági programja:
Máltai Szeretetszolgálat
UNICEF
Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány
Csodabogarak – beteg gyermekek álmaiért
SUHANJ! Alapítvány
Nárcisz futókör - Minden perc értékes
KÉK VONAL Gyermekkrízis Alapítvány
Bátor Tábor Élménykülönítmény

Külön versenyek:
Jelmezverseny
Fut a cég
Fut a színház

Közismert résztvevők 2017-ben:

Ferenczi István egykori kilencszeres válogatott labdarúgó Maraton
Kedvek Richárd színész, szabadúszó Maraton
Nagy Balázs Árpád színész, Győri Nemzeti Színház Maraton,42 év 42 km
Németh Balázs TV-s műsorvezető M1 Maraton
Vígh András tévériporter MTVA Maraton
Kenyér Imre 84 éves szenior futó Theodora 30km
Pető Tibor kétszeres világbajnok evezős, Vác alpolgármestere Theodora 30km
Szabó Milán Gábor sífutó olimpikon Theodora 30km
Rónai Egon műsorvezető ATV Actimel 10km
Novák Katalin EMMI, családi és ifjúságügyért, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár NESTLÉ családi futam

Fahidi Patrícia Operaház, hegedű szólamvezető Flora Maratonstaféta
Kárász Eszter Színész, énekesnő Flora Maratonstaféta
Kulifai Tamás olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó Flora Maratonstaféta
Puskás Tamás Színház igazgató, színész Flora Maratonstaféta
Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta
Sebestyén Balázs TV és rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta
Simon Panna színésznő, Operettszínház Flora Maratonstaféta
Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakozó Flora Maratonstaféta
Váczi Eszter jazz énekesnő Flora Maratonstaféta
Vadon János rádiós műsorvezető Flora Maratonstaféta

A bemelegítéseket Béres Alexandra vezeti.

Az eseményt élőben közvetítjük a www.futanet.hu/live oldalon és a Sport2 csatornán.

A szombati programok a Városligetben zajlanak, így a városban útlezárásokra nem lesz szükség. Vasárnap a rakpartok kivételével a legtöbb útlezárás 1-2 óra terjedelmű. A forgalmi változásokról itt tudsz tájékozódni: www.forgalmivaltozasok.hu

Frissítés:
12 frissítőállomás: 33000 db banán, 9000 szivacs, 60000 liter víz, 300kg szőlőcukor, 7000 liter Gatorade, 1600 liter Pepsi Cola

A budapesti maraton útvonala az egyetlen a világon, mely két, a világörökséghez tartozó terület mellett halad el.