Vigyázz az erdőre!

 

Az erdőt futásra is használjuk, ilyentájt viszont fenyegeti az erdőtűz. Vigyázz rá! Ha megelőznéd a bajt, olvasd el a Turista magazin cikkét a témában!

A hóolvadás és a lombosodás közötti periódus az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb, és ilyenkor szinte naponta előfordul, hogy valahol lángra kap a növényzet. Sajnos az esetek többségében az ember a felelős, ami egyúttal azt is jelenti, hogy egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj. Az erdőtüzek kiváltó oka 99%-ban az emberi gondatlanság, esetenként a szándékosság. Sokszor a rét- és a tarlóégetés, az eldobált cigarettacsikkek, illetve a nem megfelelően eloltott tábortüzek jelentenek gondot. Az egészséges állapotot ilyenkor már nem lehet teljes mértékben visszaállítani; egy-egy tűzeset után nagyjából 100 évre van szükség a természet regenerálódásához. Nem elhanyagolható, hogy a fák törzsét olyan hőhatás érheti, amely a szállítószövetek roncsolódását okozza, így hiába tűnik egészségesnek a növény, néhány hónapon belül nagy eséllyel elpusztul.

Bár tűzgyújtási tilalom idején még a kijelölt tűzrakó helyeket is tilos használni, a kirándulók erre látszólag fittyet hánynak, mivel az esetek több mint fele ilyenkor történik. Nagy hangsúly van tehát a megelőzésen, a lakosság informálásán, amivel az erdőgazdálkodók, az erdészeti hatóság és a katasztrófavédelem foglalkozik. Az erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, kizárólag akkor, ha nem léptettek életbe tűzgyújtási tilalmat. Ez az időjárástól, az élő és a holt biomassza szárazságától, illetve a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Ilyenkor az erdőterületeken, a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő ingatlanok területén sem szabad tüzet gyújtani. Ideértendők továbbá a vasút és közút menti fásítások, valamint a parlag- és a gazégetés is. A tilalomról az országos közszolgálati média és az érintett hatóságok adnak tájékoztatást. A www.erdotuz.hu oldalon, továbbá az innen elérhető szakmai honlapokon mindig közzéteszik a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, amelyet napi rendszerességgel frissítenek.