Budapest tele van természeti kincsekkel

 

Budapest természeti értékekben az egyik leggazdagabb európai nagyváros. A jó kirándulóhelyeket sokan ismerik, de az ott fellelhető értékekkel a legtöbben nincsenek tisztában.

A Turista magazin sorozata igyekszik bemutatni néhányat a főváros helyi jelentőségű, védett területei közül - kezdve a sort a budai hegyekkel...
Mint kis szigetek a sűrűn lakott nagyvárosban, olyanok ezek a kicsiny védett területek. Van, amit sokan ismernek, és olyan is, amit csak a környékbeli kutyasétáltatók látogatnak, ami nem is baj, mert az érzékeny terület ennél többet nem is nagyon bírna el. Budapesten közel 300 védett természeti érték van, ezek egy része a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, például a Budai Tájvédelmi Körzet vagy a Sas-hegy, a kisebb, többségében foltszerű, helyi védettséget élvező területeket a 70-es, 80-as évektől kezdve a Fővárosi Önkormányzat, illetve elődje vonta védelem alá.

"Budapest, a hasonló méretű világvárosokkal összehasonlítva, nagyon jól áll zöldterületek és természeti értékek terén”- mondja Bajor Zoltán, a Főkert Nonprofit Zrt. természetvédelmi vezetője aki a főváros területén található összes helyi jelentőségű természetvédelmi terület és emlék fenntartási munkáinak lebonyolításáért és koordinálásáért felel. „Ha városi zöldterületekről van szó, a legtöbben mindig csak a sűrűn lakott városrészekre gondolnak. Ha azonban a főváros közigazgatási határán belüli, teljes területét nézzük, biodiverzitás, fajösszetétel tekintetében talán a leggazdagabb az európai nagyvárosok között, köszönhetően annak, hogy maga a Kárpát-medence élővilága is nagyon mozaikos és sokszínű. Budapesten 3000 hektárnyi olyan terület van, amely valamilyen szintű természetvédelmi oltalom alatt áll, és még van 800 hektárnyi olyan terület, ami védettségre érdemes. Ez a város területének közel 10%-a. Bécsben is hasonló az arány, de a fajösszetétel ott szegényesebb, Stockholmban még nemzeti park is van a város területén, de ott sincs ilyen fajgazdagság."

Bővebb információ a város természeti kincseiről a Turista Magazin cikkében ITT.