Nem kockás ingben futnak

 

Szeptember 9-én a szakmai bajnokságok keretében idén először informatikusok, mérnökök és közgazdászok is csatlakozhatnak a 33. Wizz Air Budapest Félmaratonhoz. A félmaratoni számhoz kapcsolódóan 7 éve rendezünk szakmai bajnokságokat, idén három szakmával bővül a verseny. Célunk, hogy a 21,1 kilométeres távot teljesítő orvosok, jogászok, színészek, zenészek és újságírók felhívják a figyelmet a rendszeres mozgás pozitív hatásaira. Személyes példamutatásukkal a kollégáikat is arra ösztönözhetik, hogy futni, kocogni, szaladni, gyorsan lépdelni, egyszóval teljesíteni a távot igenis érdemes.

Ujhelyi Zsuzsa SAP-nál gazdasági informatika területén dolgozik. Semmiben sem hasonlít arra a képre, ami a legtöbb embernek eszébe jut, ha azt a szót hallja, informatikus. Csinos, fiatal, sportos. Érthetően beszél a szakmájáról, nem veszik el az idegen szavak és szakkifejezések tengerében, ha valaki a munkájáról kérdezi. Zsuzsa egyike azon informatikával foglalkozó fiatal hölgyeknek, aki alig várja, hogy lefuthassa a Wizz Air Budapest félmaratont. Az egyre népszerűbb szakmai bajnokság informatikusoknak szervezett versenyére hetek óta készül tudatosan. 4 éve - amióta Budapestre költözött - rendszeresen fut. Ez segített neki, hogy kollégáival is szorosabb kapcsolatot alakítson ki, a munkahelyi futókör összekovácsolta a csapatot is. A mozgást stressz kezelésre is használja, azt mondja, ilyenkor magára tud koncentrálni. Mivel teljesítményorientált is, a sport segít neki mérni, hogy mire képes. Meghatározó élmény volt számára, amikor egy versenyen váltóban indult a csapat első tagjaként.
- Olyan kollégák is kijöttek a rajthoz drukkolni, akiket nem is ismertem. Nagyon jól esett, talán ez is segített abban, hogy jó eredményt érjek el azon a versenyen. Sokan azt gondolják rólunk, hogy mi IT területen dolgozók, pláne nőként, csodabogarak vagyunk, akiket csak a technika érdekel, és inkább töltünk időt a számítógép társaságában, mint hogy emberekkel legyünk. Hát ez egyáltalán nem igaz, ahogy az sem, hogy mi lennénk az antisport személyiség megtestesítői. Szeretek csinos és nőiesen öltözködni, büszke vagyok arra, hogy nő vagyok. Egyszóval a félreértések elkerülése végett, mi nem kockás ingben és monitor szemüvegben futunk!



Idén először szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező informatikusok, mérnökök és közgazdászok számára is indít szakmai bajnokságot a Budapest Sportiroda. Az októberi maratonon pedig pedagógusok számára is lesz bajnokság. A résztvevők külön szakmai eredménylisták, értékelés és díjazás keretében indulnak a távon.

Az informatikusok, közgazdászok és mérnökök külön szakmai eredménylistákban is szerepelnek majd. A szakmák legjobbjait, a női és férfi I-III. helyezetteket kupával és oklevéllel, a IV-VI. helyezetteket oklevéllel külön is díjazzák a szervezők. A díjkiosztóra nem a versenyen, hanem egy erre az alkalomra szervezett eseményen kerül sor.

Pongrácz Gábor informatikus saját blogot is ír futási élményeiről. Ő azért kezdett el futni, mert több sérülése és egy szalagszakadás után a hirtelen váltást igénylő mozgást abba kellett hagynia.

- Istenként néztem a maraton futókra - vallja az immár hétszeres maratonista informatikus- örülök, hogy része lehetek ennek a csapatnak mostanra. Kicsit kakukktojásnak számítok az informatikus világban azzal, hogy rendszeresen sportolok és versenyeken indulok, de remélem ez változni fog. Annak ellenére, hogy a munkahelyemen nem reklámozom futó mivoltomat, két kollégámra már sikerült ráragasztottam a mozgás igényét, ők is elkezdtek futni. Igaz, hogy leginkább egyedül szeretek futni, de ez a szakmai bajnokság kihívás nekem, bízom benne, hogy az informatikus bajnokságon sikerül egy BSI eseményen is jó helyezést elérnem.