33. SPAR Budapest Maraton - sajtótájékoztató

 

Ma délelőtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztató keretében adtuk hírül az idei SPAR Budapest Maraton Fesztivál újdonságait, tudnivalóit.

A BSI részéről Kocsis Árpád versenyigazgató mesélt a sajtó munkatársainak az esemény hagyományos és újszerű részleteiről. Az 1984-ben még 650 fős Budapest Maraton mára Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseményévé lépett elő. Mint mondta, e kétnapos futófesztiválnak nemcsak idehaza, de a régióban sincs párja. A több mint 30 ezres nevezői létszámmal az európai szabadidősport egyik legfontosabb eseménye a SPAR Budapest Maraton Fesztivál. A maratoni távon idén nagyjából 7000 futóra számítunk, létszám tekintetében a SPAR Budapest Maraton az európai utcai maratonok középmezőnyébe tartozik. A közel 5000 külföldi futó 2018-ban 84 országból érkezik.

A szóbeszéd tárgyát képező új útvonallal kapcsolatban versenyigazgatónk elmondta, hogy a Városligetet 21 év után a Liget-projekt előrehaladása miatt kényszerülünk elhagyni, illetve az is balátható, hogy a metrófelújítás aktualitásai miatt a kiskörutat átszelni, ezzel a metrópótló buszok forgalmát megállítani nagyobb közlekedési fennakadást okozna, mint ami elfogadható. Ezért a Budapest Maraton idei útvonala eltér a megszokottól, a mezőny nem fut át a Hősök terén, és az útvonal nem érinti az Andrássy utat sem. A látnivalókban gazdag Budapest azonban számtalan lehetőséget rejt magában egy élvezetes útvonal megalkotásához. A 2018. évi maratoni mezőny elhalad a Parlament és a Várkert Bazár előtt, átfut a Duna felett és több Duna-híd alatt, rálát majd a Gellérthegyre és a Budai Várra. Az útvonal továbbá keresztülvisz Budapest tüdején, a Margitszigeten, és talán egy időre most utoljára, a felújításra váró, nagy kedvencnek számító, jól visszhangzó Alagútban is sikongathatnak a futók. Kocsis Árpád két hagyományos elemről is beszélt.

A maratoni útvonalon idén is 35 zenei pont diktálja majd a ritmust. A zenei pontok a megfelelő futóhangulat fenntartása mellett a szurkolók szórakoztatásáért is felelnek. Az eseményre az elmúlt évek tapasztalatai alapján 100 ezer szurkolót várunk.



Napjainkban a futóesemények fontos velejárója a jótékonyság, élen jár ebben a SPAR Budapest Maraton Fesztivál is. Tavaly a partnerszervezetek együttműködésével 21 millió forintnyi adományt gyűjtöttek össze a jótékony céllal rajthoz álló futók. Idén is számtalan kezdeményezés terepe a fesztivál. Több mint 1200 futó áll majd rajthoz valamilyen jó ügy érdekében.

Az eseményen Heiszler Gabriella, a névadó szponzor SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az együttműködés alapjaként egy egyértelműnek tűnő párhuzamot jelölt meg. Mint mondta egy maraton és az üzleti élet sok mindenben hasonlít. Mindkettő során hosszú távon tervezünk, nem adhoc módon működünk, ugyanakkor - akár a futófesztivál két napján - az üzletben is vannak sprinttávok, gyors sikerek. Az együttműködés alapját képezik továbbá azok az egészséges életmódot megalapozó termékek, amelyekből széles választék érhető el a SPAR és az INTERSPAR üzletekben.

A helyszínen felállított SPAR kiállítói sátorban lehetőség lesz megkóstolni az élelmiszereket, a SPAR továbbá saját húsüzemének termékeivel várja a résztvevőket.

Az élelmiszer-áruházlánc jótékonysági partnere, a Máltai Szeretetszolgálat pedig idén is várja a már nem használt gyerekkönyveket, hogy az által támogatott apróságoknak adhassa azokat tovább.

Menczer Tamás a külgazdaság és külügyminisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a turizmus és a sport külön-külön is fontos területek. A SPAR Budapest Maraton Fesztiválnál pedig e két dolog együtt jár. 2018-ban a Budapestre látogató 24700 futóturista 78000 vendégéjszakát töltött el, és 3,7 milliárd forintot költött el a városban. 2019-ben ezek a számok várhatóan tovább nőnek.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a futás magányos sportág, mégis, akik részt veszneka SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, közösséggé formálódnak, és jó hírünket viszik a világban.