A színház is fut a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon

 

A hétvégén már a nyolcadik alkalommal várjuk külön versenyre a színházi világ futóit. Két felvonás a világot jelentő aszfalton: ismert színészek, rendezők, énekesek csapnak össze a Fut a színház versenyén.

A 33. SPAR Budapest Maraton Fesztivál különversenye Európában is egyedülálló kezdeményezés. A hazai és határon túli magyar színházak, bábszínházak, táncegyüttesek, fesztiválok, színikritikusok, filmsorozatok, színházi szerzők szakembereinek, művészeinek meghirdetett versenyen idén legalább 100 művész áll rajthoz, hogy megmutassák, nemcsak színészként, de futóként is megállják a helyüket.

A fesztivál első napján a SPAR 4×2 km-es váltó várja a versenyzőket, itt 5 teátrumi csapat áll majd rajthoz. A Nemzeti Színház 2 váltócsapattal és olyan fiatal színészekkel fut, mint Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szép Domán, Vas Judit Gigi és Bordás Roland. A Új Színházból Orosz Csenge és Szilvási Judit fut, a Pesti Magyar Színház, a Budapesti Operettszínház és a Budapest Bábszínház egy-egy csapattal indul el a váltócsapatok 4*2 kilométeres versenyén.

Érdekesség, hogy a Nemzeti Színház aktuális repertoárját segítségül hívva nevezte el a váltóit, így születtek az alábbi csapatnevek: Az ember tragédiája, Álomgyár (dreamworks).

A fesztivál második napján a maratoni 42 km-es távot a Tolle UHT Maratonstaféta váltószámában 4 részletben (9 km - 12,4 km - 8,6 km - 12,2 km) teljesítik a csapatok. A Maratonstafétán az Operaház tagjai 8 váltóval vállalják a megmérettetést: muzsikusok, énekesek, statiszták és Dr. Főző Virág főigazgató-helyettes reprezentálja a dalszínházat. A József Attila Színház színészei tavaly a második helyen végeztek, így idén már a dobogó legfelső fokára készül a Chajnóczki Balázs, Török Anna és Zöld Csaba trió. A Nemzeti Színházat fiatal színészek - Bakos-Kiss Gábor, Katona Kinga, Mátyássy Bence - képviselik majd, míg a Centrál Színház színeiben az intézmény igazgatója, Puskás Tamás és Ódor Kristóf színész futnak.
Szűk egy év múlva 60 éves leszek, és maratonra készülök. Korábban heti 35-40 kilométert futottam, de egy sérülés miatt le kellett állnom. Az újrakezdést már egy edző segítségével csinálom. Heti 50 km fölött járok, és hozzászoktam a terheléshez is. Korábban élet-halál kérdése volt, hogy minden futáskor, még terepen is 5 perc alatt fussak egy kilométert, de most olyan sebességgel futok, hogy egy adott pulzusérték alatt maradjak. Így már a félmaraton is könnyedén megy" - meséli Puskás Tamás, rendező-igazgató.

A HBO nagysikerű sorozatának csapata, az Aranyélet stábja Ónodi Eszterből, Thuróczy Szabolcsból, Mátyássy Áron rendezőből és Marosi Gábor operatőrből áll majd. Ők is izgatottan készülnek a versenyre. "Szeretünk futni, szeretjük a sorozatot, amelyet képviselünk. Emberi távokat fogunk futni, ezért nem is kell nagyon rákészülnünk. Így nem megfoghatatlan és vállalhatatlan a távolság, a hangulat is dobni fog rajta, úgyhogy nincs okunk aggodalomra" - mondja Ónódi Eszter színművész.

Az Örkény Színház tagjai, Epres Attila és Kókai Tünde először indulnak a versenyen. Ezen kívül rajthoz áll még a Maladype Színházból Tankó Erika, Dőry Brigitta, Bartha Lóránd és Fekete Róbert. A Kolibri Színházat Bodnár Zoltán és Megyes Melinda színészek képviselik. A Művészetek Palotája, a Honvéd Férfikar művészei, munkatársai, a Színházi Emlékezet Alapítvány és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is benevezett a versenyre.



A Fut a színház váltói mellett egyéni távokon is drukkolhatunk a színészeknek, művészeknek: a Landliebe 10 km-n áll rajthoz szombaton Papp Barbara, a Békéscsabai Jókai Színház színésznője, a Real Nature 30 km-en indul Kedvek Richárd színész, Váczi Eszter jazz énekesnő, Köteles Géza, az Operaház karmestere és korrepetítora, valamint Ott Rita, az Óbudai Danubia Zenekar hegedűművésze. A SPAR Budapest Maraton mezőnyében fut Bazsinka József, a Budapesti Fesztiválzenekar tubása, Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész, Horváth Mónika musicalszínésznő, Kondákor Zsófia színésznő, Magyar Bálint, a Madách Színház és Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház színésze. Vissi Barnabás zongoraművész Lévay Viktóriával, a Játékszín művésznőjével párban teljesíti a maratoni távot.