Létszámcsúcs a 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon

 

A sok-sok várakozás után vasárnap reggel 9 órakor elrajtolt a 33. SPAR Budapest Maraton mezőnye. A kora reggeli készülődést öröm volt figyelemmel keresni. A verseny helyszínén maratoni futók melegítettek, beszélgettek, ölelkeztek, amíg a szem ellát. Céges csapatok, baráti társaságok mosolyogtak össze, és fotózkodtak fotófalainknál, melyek közül az egyiken valamennyi ma rajthoz álló maratonista neve szerepelt, így mindenkinek alkalma nyílt megkeresni saját magát.



A Pázmány Péter sétány előtti rajtegyenesbe 6817 egyéni nevező váltott helyet. Mellettük 700 páros gondolta úgy, hogy kettesben, egymást váltva teljesítené a maratoni távot. Ott voltak a reggeli rajtnál a négyfős Tolle UHT Maratonstaféta váltócsapatainak kezdő emberei is, szám szerint 1159-en. A 8600 fős mezőny több mint 20 percen át rajtolt a Pázmány Péter sétányról. Azt már a hét közepén is tudtuk, hogy létszámcsúccsal zárjuk az idei SPAR Budapest Maraton Fesztivált, ugyanis már az előnevezési időszakban is többen neveztek, mint eddig bármikor. Idén is jelentős helyszíni nevezés "tetézte" a már elért létszámrekordot, az esemény második napján 14378-an futottatok velünk, a SPAR Budapest Maraton Fesztivál ma elért, mindenkori létszámcsúcsa pedig a két nap összegeként 33495 fő! KÖSZÖNJÜK!
Rekordot döntöttünk a külföldi résztvevők számát illetően is, 96 ország 5200 futója futott velünk ezen a hétvégén.

A mezőny ezúttal a szokásostól eltérő útvonalon tette meg a maratoni 42,2 kilométert. A futók kevéssel a rajt után rákanyarodtak a Budai alsó rakpartra, majd Európa egyik legszebb maratoni útvonalán futották le a választott távot. Az útvonal jelentős része a Duna mellett halad, így a futók elhaladtak a Gellérthegy, a Parlament, a Várkert Bazár, a Budai Vár mellett. A mezőny négyszer is átkelt a Duna felett, elsőként a Szabadság, majd a Lánchídon, a táv végén pedig mindezt fordított sorrendben. Az útvonal átvezette a futókat Budapest tüdején, a Margitszigeten is A 12195. méternél csatlakoztak a mezőnyhöz a Real Nature 30 km futói is. Mivel a táv résztvevői a 12. kilométernél "csapódtak" a nagy mezőnyhöz, a maratonfutókkal egy időben értek célba, ezzel is növelve az élményfaktort, amely a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon megszerezhető.



A pálya vonalvezetése idén azért is különleges volt, mert a 15. kilométernél a teljes mezőny áthaladt a későbbi célvonalon. A 10 200 fős futótömeg 2 óra 15 perc alatt haladt a Pázmány Péter sétányon kialakított rajt/célegyenesen. A dolog előnye, hogy szurkolóink testközelből követhették nyomon a maratoni országos bajnokság aktuális állását.

A 33. SPAR Budapest Maratont és ezzel az országos bajnokságot is Csere Gáspár olimpikonunk nyerte 2:20:08-as időeredménnyel. A második helyen Jenkei Péter ért célba 2:21:16-os időve. A SPAR Budapest Maratonon Beda Szabolcs szerezte meg a 3. helyet 2:33:58-as idővel, az országos bajnokságban Balázs Levente 2:38:34-es eredménnyel.

A nők versenyében Szabó Tünde szerezte meg a magyar bajnoki címet és a SPAR Budapest Maraton első helyét 2:47:40-es idővel, Staicu Simona visszavonulása ellenére 2:53:04-es idővel felállhat a dobogó második fokára. A SPAR Budapest Maraton mezőnyében egy norvég futónő, Inger Dagny Saanum lett a harmadik, az országos bajnokság résztvevői között pedig Ruscsák Krisztina 3:04:22-es eredménnyel futott be a harmadik helyen. A maratoni versenyszámban ezúttal is hirdettünk szakmai bajnokságokat, ahol egy-egy szakma futói egy különversenyben, egymással is összecsaphatnak. Idén az informatikusokat, a jogászokat, a közgazdászokat, a mérnököket, az orvosokat és a tanárokat vártuk a szakmai megmérettetésre.



A mezőnyben, mint minden évben, idén is számos jótékony futó volt, aki adománygyűjtő vagy figyelemfelhívó céllal állt rajthoz valamelyik szervezet képviseletében. Hagyományosan velünk futnak a Bátor Táborért rajthoz álló Élménykülönítmény és a SUHANJ Alapítvány futói, az Őrzők, a Csodabogarak, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az UNICEF képviselői. Mindkét napon rajthoz álltak a gyermek rohamkocsi futónagykövetei. Három magyar Spartathlon-résztvevő, Maráz Zsuzsanna, Simonyi Balázs és Lőw András a Nárcisz Futókör tagjaként a Hospice Alapítvány képviseletében futotta mai maratonját.

"Öltözz be!" - így szólt jelmezversenyünk felhívása, amelyet szerencsére most is sokan komolyan vettek. A tízezres fős mezőnyben lehetett látni egyszarvút, kisbabát, öregasszonyt, királyt, Rubik-kockát, katicabogarat, angyalt, akcióhőst, öltönyöst, struccot…. Sokaknak ismerős futóink többsége is célba ért. A Fut a Színház kezdeményezés keretében több színház is dedikált futócsapatot. A Tolle UHT Maratonstafétán rajthoz álltak az Örkény Színház, a József Attila Színház, a Centrál Színház és az Operaház csapatai is, és négy felé osztotta a maratoni távot az Aranyélet váltója is - sorai között Ónodi Eszterrel.

33. SPAR Budapest Maraton

Férfi
1. Csere Gáspár 2:20:08
2. Jenkei Péter 2:21:16
3. Beda Szabolcs 2:33:58

Női
1. Szabó Tünde 2:47:40
2. Staicu Simona 2:53:04
3. Saanum, Inger Dagny 02:56:11

SPAR Budapest Maraton - OB

Férfi
1. Csere Gáspár 2:20:08
2. Jenkei Péter 2:21:16
3. Balázs Levente 2:38:34

Női
1. Szabó Tünde: 2:47:40
2. Staicu Simona 2:53:04
3. Ruscsák Krisztina 3:04:22

A további eredményeket, valamint a Tolle UHT Maratonstaféta és a SPAR Budapest Maraton párban versenyszámok részletes eredménylistáját idekattintva éred el.