Budapest ünnepel - elkezdődött az idei Telekom Vivicittá

 

Két napra a futás otthonává vált a Margitsziget. Kétféle ember fordult meg ma a sziget zöldjében, az egyik futott a Telekom Vivicittán, a másik ismer valaki olyant, aki futott a Vivicittán. Minden idők legnépszerűbb Vivicittája az idei.

Az első Vivicittát 1986-ban egyetlen távval rendezték. Idén 10 versenyszámban lehet rajthoz állni Budapest áprilisi futóünnepén, a tavasz legnagyobb hazai szabadidősport-esetményén. Ebből az első hatot szombaton rendeztünk a Margitsziget északi felének kellős közepén. Az esemény központi helyszíne ma a margitszigeti Víztorony közelében volt. A sétány melletti réten a reggel hűvésben még a madárcsicsergés járta körbe 40 kiállítónk akkor ébredező sátrát. A korai 7 C fokot délelőtt 12-13 C-ra cseréltük, a napsütéssel pedig a Vivicittá nyitónapjának 13,5 ezer résztvevője is megérkezett. Bár a kísérőket nem volt alkalmunk pontosan megszámolni, de tapasztalt kollégáink 20 ezer körülire becsülik a lelkes szurkolói tábort, melynek egy jelentős része ma a gyermekét bátorító és kísérő anyuka vagy apu volt, hiszen a Telekom Vivicittá rövidtávos napján több versenyszámban is elsősorban a gyermekeket és a családokat vártuk a rajtvonal mögé.

A szombati képválogatás.

A 34. Telekom Vivicittára idén is a 3*2 km-s váltószámmal melegítettünk, amely azért praktikus, mert a rövid szakaszokon végigszáguldó csapatokat elnézve még a nézők is gyorsan bemelegszenek. Az idei váltófutamot a BEAC Atlétika 1898 csapata nyerte 19:45-ös idővl. A nyertes csapat tagjai Pop Leonardo, Csontos Imre és Gyurcsó Gergő voltak. A váltók között sok volt az iskolai alakulat, a családi csapat, de atlétikai klubok és baráti vagy kollegális társulások is színesítették a mezőnyt. A váltózona fél órán át izott a stafétaátadásra váró csapattársak felspannolt hangulatától.

A célegyenesnek egy kis pihenő időt hagyva, a következő etapban a több mint 6300 iskolai nevező következett, akik leginkább a 2,3 kilométeres Telekom Minicittán mutatták meg egymásnak és Budapestnek, hogy együtt futni szórkoztató és nagyszerű dolog. Az iskolák már olyan sikeres toborzási munkát végeznek, hogy a szülőkkel és tanárokkal bőven kiegészült többezer fős diáksereget csak több futamban tudjuk elindítani. 92 budapesti és vidéki iskola 6300 nevezője futott velünk idén tavasszal.
Az iskolák olyannyira aktívak voltak, hogy az előzetesen hirdetett karaoke versenyt is egy iskolai osztály, a ma minden győzelmet besöprő Hunyadi Mátyás Általános Iskola osztálya nyerte. A Vivicittá-indulót az osztály előadásában itt hallgathatod meg:



A Minicittá egyébként rendre az örömfutás egyik oszlopos versenyszáma. Mindenki nyertes, aki rajthoz áll, különösen boldog, aki célba ér. Nem véletlen hát, hogy az iskolai futamok mellett ezen a távon egy harmadik futamot is elindítunk az egyéni versenyzőknek.

Idei újdonság a Telekom Vivicittán, hogy a rövidebb távok sikeres célba érkezőit is kivétel nélkül befutóéremmel vártuk a célban. Így éremmel térhetett haza a futószámok mellett a Telekom Vivicittá gyalogló mezőnye is, igaz ez az épeket és fogyatékkal élőket közösen megmozgató SUHANJ! Futam és a legkisebbeket felsorakoztató Családi Futam résztvevőire is. Utóbbi minden évben a legcukibb futamunk, ahol rendre bebizonyosodik, hogy a futás szeretetének alsó korhatára nincs, és nem igaz az, hogy csak a megfelelő futótechnikával lehet hatékonyan célba érni. A tipegés például kifejezetten látványos és bizonyos korban elterjedt formája a futásnak.

A nap leghosszabb betétszáma a 7 kilométeres Telekom Midicittá volt, mely belépő lehet a hosszútávfutók klubjába. A délután 15 órakor rajtoló mezőny a Margitszigetet elhagyva, a táv egy részét a pesti rakarton megtéve a Margit-hídon át tért vissza a szigetre, majd annak szinte teljes hosszát futva letudva, a Margitsziget északi végén kialakított rajthelyszínen ért célba is. A versenyszámot Katarina Gorsin(27:08) és Matkó Csaba (21:52) nyerték Négy órakor már a mezőny minden célba érkezője befutóéremmel a nyakában élvezehette a kissé hűs, de legalább zöld Margitsziget pihentető környezetét. Az idei Telekom Vivicittá legidősebb futója, Kenyér Imre - ahogy Péter Attila fogalmazott - gálánsan maga elé engedte a mezőnyt, és azt zárva 86 évesen teljesítette a 7 kilométeres távot.



A rajt/célhelyszínek melletti nagyréten kiállítóink, partnereink és támogatóink gazdag termék- és programkínálata várta a futókat és a szurkolókat. A futóholmi mellett az egészséges táplálkozáshoz és a szabadidő hasznos eltöltéséhez is lehetett tippeket begyűjteni. Nem mellesleg számos jótékonysági szervezet is képviseltette magát az eseményen, a Telekom Vivicittá ugyanis a futással egybekötött jótékonysági kezdeményezések egyik legfontosabb színtere. Tavaly 21 millió forint gyűlt össze az eseményen, és nem remélünk kevesebbet az idei évtől sem. Futóként és szimpatizánsként lehetőség van támogatni a SUHANJ! Alapítványt, a Bátor Tábort, az UNICEF-et, a Gyermekrohamkocsit, az Őrzők Alapítványt, a Hospice Alapítványt, a Sportos Cukorbetegekért Egyesületet, a Pálferi Karitászt és a Vakmerő Kihívást.

A Telekom Midicittá dobogósai:

Férfiak:
Matkó Csaba 21:52
Hadházi Máté 22:37
Kárász Zakariás 23:29

Nők:
Katarina Gorsin 27:08
Franta Szonja 27:39
Fehér-Salánki Teodóra 27:57