Maradj aktív a legnagyobb hőségben is!

 

A sport hozzájárul testi és lelki egészségünk megőrzéséhez, ami elengedhetetlen része a teljes életnek, így különösen fontos, hogy egész évben motivációnkat és lelkesedésünket megőrizve vágjunk bele az edzésekbe. Előfordulhat, hogy a nyári melegben veszítünk lendületünkből és erőnlétünkből, azonban a K&H tippjeivel könnyen és gördülékenyen folytathatjuk edzéseinket a már megszokott ritmusban.

Mire figyelj oda a nyári sportolás közben?

- sportolj társaságban - Az extrém meleg gyakran okozhat hirtelen kimerültséget és rosszullétet, ezért mindig hasznos, ha van mellettünk valaki, aki azonnali segítséget jelenthet.
- megfelelő öltözet - Ruhatárunkat az évszakok változásával párhuzamosan cseréljük, így érdemes az edzőruhánkra is gondot fordítani. Válasszunk légáteresztő elasztikus és pamut anyagokat, amik biztosítják a hőelvezetést, így a szervezet hűteni tudja magát, és a bőr légzését sem akadályozzák a fokozott izzadás során.
- kerüld a sötét színeket! - A sötét színek magukba szívják a napsugarakat, ez az edzőruhádra is igaz. Így amellett, hogy megfelelő anyagú, kényelmes ruhát választasz, a színválasztással is sokat tehetsz a hőérzet csökkentéséért. Válaszd a világos, fehér és vidám nyári színeket. A feketét pedig hagyd meg télre.
- 5 perc alatt is napszúrást kaphatsz! - Ha szabadban szeretsz sportolni, kerüld a tűző napot. Keress árnyékos helyet! Hűtés és a leégés elkerülése szempontjából praktikus lehet még sportolás előtt vízbe mártani csuklóvédőnket vagy törölközőnket, amit utána a nyakunkba is köthetünk.
- újragondolt időpont - Az időzítéssel is sokat segíthetünk azon, hogy elviselhetőbb legyen a nyári edzés. A kora reggeli vagy a naplemente utáni időpontok javasoltak. - a bemelegítés, nyújtás a melegben is kötelező! – A melegben se hagyd ki a 10-15 perces bemelegítést, nyújtást. Az izmaink sérüléséhez vezethet, ha nem szánunk rá elég időt és mozgatjuk át alaposan testünket. Kezd és zárd is ezzel az edzésedet!
- ittál ma eleget? - Nyáron nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a folyadékbevitel mennyire fontos. Ha sportolsz, még inkább figyelj erre! Víz mellett frissítheted magad citromos, lime-os, fagyasztott gyümölcsös vizekkel és sportitalokkal pótolhatod az elvesztett ásványi sókat.

+ 1 tipp: próbálj ki valami újat! – Kipróbálnál valami újat, testmozgásra és némi adrenalinbombára vágysz? A nyár és a meleg számos lehetőséget kínál erre. A legújabb extrém vízi sportok között a Flyboard, a WaveJet vagy a Subwing vár, ami nemcsak élvezetes lehet, hanem az izmaink fejlődését is segítik. Ilyenkor is ügyeljünk azonban arra, hogy hiába töltjük az idő nagy részét a vízben, a meleg megterhelheti a szervezetet, ezért óránként legalább 10 percre vonuljunk árnyékba.