Ezekre figyelj, ha többnapos vándortúrára mész

 

A többnapos túrázás valójában nem is a terepen kezdődik, hanem már jóval előtte: otthon, a bepakolással. A magunkkal vitt kellékek lajstroma helyett érdemes pár általános tanácsot betartani, hiszen utazási élményünket a meglátogatott tájon kívül leginkább felszereléseink határozzák meg.

A többnapos vándortúrák éppen attól különlegesek, hogy a nagyobb változatosságért cserébe több kihívást tartogatnak, melyek némelyikével váratlanul, véletlenszerűen szembesülünk. A jól összekészített felszerelés éppen ezeken a problémákon segít átlendülni. Minél kevesebb figyelmet kell rájuk fordítanunk, annál több energiánk jut kiélvezni a tájat, a látványt, a velünk tartó társaságot, nevezetesen az élményt, amiért útra keltünk. A felszerelések kiválasztását elsősorban a súly, a praktikum és az időjárás hármassága szabja meg. Mivel holminkat napokig cipeljük a hátunkon, törekedjünk mindenből a legkisebbre és legkönnyebbre: ha több hátizsákunk lenne, érdemes megpróbálni beférni minél kisebb méretűbe, hiszen az űrtartalom adta korlátok meglepően hatékonyan ösztönzik a szükségesség határán billegő eszközök otthonhagyását.

Azok a kiegészítők, melyek nem az időjárás viszontagságait hivatottak leküzdeni, el kell férjenek az oldalzsebekben, ezért a minél kisebb kiszerelés fontos szempont. Ide tartoznak a tisztálkodási eszközök, mint a fogkefe és fogkrém, a tusfürdő, a kézfertőtlenítő, illetve az olyan felszerelések, melyek a mindennapi életvitelt szolgálják: az elektronikai kütyük (akkumulátorok, vésztöltők, fejlámpa, pótelemek), az étkészlet (bicska, kanál, villa), de a főzőedényt például érdemes karabinerrel a hátizsák külsejére rögzíteni. A könnyű, tartós és jól csomagolható, de energiában dús ételek a legjobb útitársak, ha több napig menetelünk. Persze ne vessük meg a helyi ízeket sem: külföldi, magashegyi túrákon például óriási élmény sajtot kóstolni a havasokban állataikkal ballagó pásztoroktól, de itthon sem kisebb élvezet az erdő gyümölcseit „szüretelni”.

Még több információt a vándortúrák alapkellékeiről erre a linkre kattintva érhetsz el: