Évek óta mindig nyár, most ősz a Budapest Félmaraton

 

Már-már meglepő, hogy a Wizz Air Budapest Félmaraton - a hőség és a perzselő aszfalt helyett - idén őszi időjárás mellett zajlott. A futókedvnek jót tett a korai ősz, 15001 nevezővel zártuk a mai napot! Ez volt minden idők 5. legnépszerűbb Budapest Félmaratonja.

A Zákány Gergely Photography képgalériáját itt éred el.

Még mielőtt városi kakasaink kikurékolták volna a 8 órát, a lágymányosi egyetemváros csordultig telt futókkal. A Pázmány Péter sétány vasárnapi hajnali csendjét 11650 izgatott futó készülődése váltotta fel. Ennyien áltatok a rajtnál és a célegyenesben arra várva, hogy egyéniben, párban vagy trióban nekiszaladjatok a 34. Wizz Air Budapest Félmaratonnak. A népes mezőnyt 19 perces rajtceremóniával, most is több részletben indítottuk útnak.



Mivel a mai esemény adott otthont a félmaratoni országos bajnokságnak is, az első sorokat egyértelműen a hazai elit töltötte meg. Utánuk és mellettük az amatőr futósport színe-java mozgott együtt a Z-drums ritmusaira - bemelegítésképp Magyarország kedvenc félmaratonjára. A 84 országból érkező 9863 egyéni nevező kiegészült a váltóverseny párosainak és trióinak első embereivel. A közel 12000 fős mezőny 60%-a férfi, 40%.a nő volt, a hazai futók többsége budapesti, de Pest, Fejér, Bács-Kiskun és Heves megye is több száz futóval képviseltette magát. A 2600 külföldi futó között a britek voltak legtöbben, de népszerű az esemény a lengyel, a német, a szlovák, az olasz és az ukrán futók körében is.

1410 olyan futót jegyzünk a mai napról, aki reggel úgy ébredt, ma talán lefutja élete első félmaratonját. A hátukon külön rajtszám jelezte ezt a soha vissza nem térő alkalmat, így futótársaik legalább szóban támogathatták őket.

Az első bálozók között több közismert induló is volt. A kézilabdázó klasszis Nagy László, a mindenkori mezszámával azonos rajtszámmal, a 19-essel a mellén futotta le élete első félmaratonját. Grisnik Petra színésznő szintén első 21,1 kilométeres versenyén vett ma részt.



A 34. Wizz Air Budapest Félmaraton egyéni versenyében a Benedek-Team tarolt. A férfi mezőny első három helyezettje és a női mezőny második helyezettje is a csapat tagja. A férfiak versenyét Laban Cheruiyot nyerte, a női mezőnyben kéz a kézben ért célba az első helyezett Kácser Zita és a második helyezett Hellen Jepkosgei Kimutai. Az országos bajnok Kácser Zita egy hajszállal nyerte kettejük fej-fej melletti küzdelmét.



Az eredmények:

34. Wizz Air Budapest Félmaraton - férfiak
1. Laban Cheruiyot 1:04:56
2. Biwot Wycliffe Kipkorir 1:05:43
3. Elijah Mutuku Wambua 1:07:01

34. Wizz Air Budapest Félmaraton - nők
1. Kácser Zita - 1:14:47
2. Hellen Jepkosgei Kimutai 1:14:47
3. Virág-Erdélyi Zsófia 1:16:27

34. Wizz Air Budapest Félmaraton - HB, WC
1. Bók László 59:59
2. Nagymáté Sándor 1:00:39
3. Lévai Endre 1:03:53

Az egyéi verseny részletes eredményeit idekattintva böngészheted. Ha rajta vagy, az eredményedről készült oklevelet egy gombnyomással letöltheted, és megoszthatod barátaiddal.

A Budapest Fémaraton nemzetközi standerdek szerint htelesített útvonalát hagyományosan párban és trióban is teljesíteni lehet. A váltócsapatok ugyanazt az útvonalat tették meg, mint az egyéni mezőny, csak közös teherviseléssel teszik mindent - az NN Páros Félmaraton indulói 12,7 km - 8,4 km, a Laufenn Trió Félmaraton résztvevői pedig 8,3 km - 7 km - 5,8 km bontásban.

A párosok idén (is) a Margitszigeten, a triók csapattagjai pedig Óbudán és Újlipótvárosban adták át egymásnak a safétát. A váltóhelyeken ma is kitűnő hangulat várta a résztávjukat teljesítő, valamint az újrainduló csapattagokat és a szurkolókat. A váltóhelyek mellett 15 zenei pont gondoskodott arról, hogy az útvonal minél nagyobb részén legyen ritmusos talpalávaló.

Az NN Páros Félmaraton eredményeiért kattints ide, a Laufenn Trió Félmaraton eredményeit pedig itt böngészheted.



A kellemes és a küzdelmes pillanatok megörökítését idén is a FutóFotó vállalta. Az elkészült képekeket pedig - mind az útvonalról, mind a befutó pillanatairól - a Laufenn jóvoltából ingyenesen tölthetik le a résztvevők.

Az NN Páros Félmaraton és a Laufenn Trió Félmaraton részletes eredményeit idekattintva tudod böngészni.

Az esemény 2019-ben is számos jótékonysági megmozdulás színtere volt. Az egyik leglátványosabb aktivitás az Ökumenikus Segélyszervezet flashmobja volt, melynek keretében önkéntesek részvételével emelték magasba a 1353-as számot formáló textilzászlókat, felhívva a figyelmet a szervezet tevékenységére és az annak támogatására használható adományvonalra. A rászoruló gyermekeket támogató segélyszervezet akcióján népszerű szimpatizánsok is részt vettek, Kiss Gergő, Kovács Koko István, Wolf Kati Mádai Vivien és Gyurta Dániel ráadásként a Lágymányos-kör távján is rajthoz álltak.



Idén is ott voltak a mezőnyben a SUHANJ Alapítvány, az UNICEF, valamint a Bátor Tábor Élménykülönítmény jótékony futói, és más szervezetek, jó ügyek támogatására is volt lehetőség. A gyűjtések célösszege együttesen 7 millió forint volt a mai napon.

A félmaratoni versenyt idén másodjára a Lágymányos-körre keresztelt 2,3 kilométeres beavató táv követte. Az utcai futóversenyek hangulatából a kezdő futók számára is ízelítőt adó versenyszámban kicsik és nagyok egyszerre állnak rajthoz, a rajtduda hangja után pedig előbbiek megkérdőjelezhetetlen elszántsággal száguldanak, utóbbiak nagy nyugalommal, megfontoltan haladnak a hamarosan újra felbukkanó cél felé.



Különversenyekben is bővelkedett a 34. Wizz Air Budapest Félmaraton. Egyfelől mindjárt 6 szakmának is hirdettünk félmaratoni, szakmai bajnokságot, melynek keretében azonos szakmát űző futók mérettethetnek meg a munkahelyükön kívül. Egymással versengve állhattak ma rajthoz az orvosok a pedagógusok, a jogászok, a mérnökök az informatikusok és a közgazdászok - összesen 630-an álltak ki a konkurencia képviselői vagy saját kollégáik ellen.
Az európai jegybankok atlétikai versenye, az EuroAthletics egyik állomása a Wizz Air Budapest Félmaraton. A 122 banki alkalmazott részvételével zajló versenyen 10 ország vesz részt, köztük Magyarország, melyet ma 9 MNB-futó képviselt.

A zeneművészet is főszerephez jutott az egyik váltószámban. A Papageno Varázsfutoda Kupa különversenyében a Laufenn Trió Félmaraton feltételeit telesítve viszik dűlőre muzsikuscsapatok, hogy a színpadon kívül ki a jobb. Az Európában is egyedülálló versenyre 19 csapat 57 muzsikusa nevezett - köztük a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar és a Vácz Eszter Quartet váltója.



Végül a Magyar Honvédség Amatőr Utcai Futóversenyének is a Wizz Air Budapest Félmaraton adott teret. 326 honvéd állt ma a rajtnál, hogy jó kondijáról tanúbizonyságot adjon.

Részletes, speciális eredménylisták:

34. Wizz Air Budapest Félmaraton WC, HB
Félmaraton Pedagógusbajnokság
Félmaraton Orvosbajnokság
Félmaraton Jogászbajnokság
Félmaraton Mérnökbajnokság
Félmaraton Informatikusbajnokság
Félmaraton Közgazdászbajnokság
Fut a cég - NN Páros Félmaraton
Fut a cég - Laufenn Trió Félmaraton Diplomata Kupa - Laufenn Trió Félmaraton
Papageno Varázsfutoda Kupa - Laufenn Trió Félmaraton