A szénhidrátok

A megfelelő futóteljesítményhez megfelelő táplálkozás is szükséges, épp ezért legújabb témánk az ételek és a tápanyagok körül forog. Elsőként ismerkedjünk meg az alapvető táplálkozási elvekkel. Három alapszabály létezik a táplálkozásban:

1. A testnek szüksége van olyan alapvető tápanyagokra, mint a szénhidrát, a fehérje, a zsír, a vitaminok, az ásványi anyagok és nyomelemek, és a víz - mindezek szükségesek ahhoz, hogy megfelelő energiánk legyen az élethez, és a mozgáshoz.

2. Ezeket a tápanyagokat négy alapvető táplálékcsoportban találhatjuk meg:

- a húsban, a halakban, és a húsokat helyettesítő élelmiszerekben

- gyümölcsökben, zöldségekben

- tejtermékekben

- kenyér- és gabonafélékben.

3. A szervezet megfelelő működéséhez minden nap fogyasszunk ezekből a tápanyagokból:

- 2 adag húst és halat

- 2 adag tejterméket

- 4 adag kenyér- és gabonafélét

- 4 adag zöldséget, gyümölcsöt

A hat alapvető tápanyagcsoportból (szénhidrát, fehérje, zsír, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) elsőként a szénhidrátok csoportját mutatjuk be.

A testnek korlátozott a szénhidrát-készlete, melyet az elhasznált energia pótlására használ fel. A jó teljesítményhez és a testmozgáshoz is szükségünk van a szénhidrátokra - ha edzés előtt feltöltjük a szénhidrát-raktárunkat, jobb lesz a teljesítményünk. A szervezetünk szénhidrát-készletének mértéke függ attól, diétázunk-e éppen, vagy mennyire táplálkozunk szénhidrát-dúsan.

Hogy mely ételek tartalmaznak szénhidrátot?

A magas szénhidráttartalmú ételek legalább 90%-a áll szénhidrátból, és kevesebb mint 5%-ban tartalmaz fehérjét és zsírt. Ezeket az ételeket igyekezzünk akkor fogyasztani, ha keményen tréningezünk, így szükségünk van a fokozott szénhidrátbevitelre.

A magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása esetén figyeljünk oda arra, hogy kellő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, gabonafélét együnk, és kerüljük a túlzott csokoládéfogyasztást. A csokival ugyanis a szénhidrát mellett olyan zsírokat is beviszünk, amire a szervezetünknek nincs elengedhetetlenül szüksége.

És hogy melyek a magas szénhidráttartalmú ételek? Íme a lista:

- burgonya

- rizs

- makaróni

- cékla

- zabkása

- cukor

- méz

- lekvár

- kompót

- fehér kenyér

- szőlő

- mazsola

- narancs

- banán

- aszalt szilva

- melasz

- répa

- petrezselyem

- articsóka

- karalábé

- gyümölcslé

Szénhidráttartalmú étkezés kemény edzés esetén

Egy kísérlet során a kutatók megfigyelték, hogy azok az atléták, akiknél a táplálék 40%-át szénhidrát alkotta, fokozatosan egyre gyengébb teljesítményt nyújtottak a napi 2 órás edzésük során, mint azok, akik táplálékának 70%-ban szénhidrát tette ki. Vagyis azok, akik több szénhidrátot vittek be, jobban teljesítettek. Ennek oka, hogy a szénhidrátot a szervezet energiává alakítja, így ezek a futók magasabb energiaszint mellett edzhettek.

A profi futók számára igen fontos, hogy szervezetük kellő mennyiségű szénhidráthoz jusson, így jobban képes elviselni az edzésmunkát, hiszen megfelelő energiaraktárból táplálkozhat. A kevésbé edzett, amatőr futóknak azonban nem szükséges ilyen komolyan venniük a szénhidrát pótlását. Nekik elég, ha egy verseny előtt három nappal szénhidrát-dúsan kezdenek táplálkozni - ilyenkor érdemes több tésztát, müzlit és gyümölcsöt fogyasztani, hogy a szervezet energiakészletét feltöltsék.

Az olyan komplex szénhidrátok, mint a kenyér vagy a burgonya képesek teljesen feltölteni az alacsony szénhidrát-szintet, jobban, mint az egyszerű szénhidrátok. Az optimális stratégia egyébként az, hogy a verseny előtti három nap közül az elsőn egyszerű szénhidrátokat fogyasztunk a készlet feltöltése céljából, a második és harmadik napon pedig komplex szénhidrátot viszünk be. Ez naponta kb. 500 gramm szénhidrátot jelent. Egyszerű szénhidrátok például a tejcukor, a szőlőcukor, a gyümölcscukor - tehát amit általában "cukornak" nevezünk. A komplex, vagyis összetett szénhidrátok pedig például a hüvelyesek, a magvak, illetve a teljes kiőrlésű gabona.

Hogy mit egyél ilyenkor? Reggelire gabonafélét, mézes kenyeret, gyümölcsöt, hozzá gyümölcslét vagy alacsony zsírtartalmú tejet. Az ebéded és a vacsorád pedig lehet tészta hússal, esetleg burgonya. Ha pedig napközben megéhezel, fogyassz édességet, de csak mértékkel!

A legjobb jelzés arról, hogy feltöltődtél szénhidráttal az, ha egy kis növekedést tapasztalsz a testsúlyodban - vagyis híztál. Mivel minden gramm szénhidrát 2-3 gramm vizet köt meg, mire végzel a feltöltéssel, a 600 gramm szénhidrát miatt 2-2,5 kg súlynövekedést fogsz tapasztalni. Emiatt ne keseredj el, hiszen a mozgáshoz felhasznált energia segítségével hamar leadod majd! Ha úgy érzed, szénhidrátraktárad lemerült, tanácsaink alapján gyorsan és biztonságosan feltöltődhetsz energiával.

Forrás: Lore of Running



fb share