Forest Gump nagymama

Az elmúlt öt évben 32000 kilométert futott a világ legkegyetlenebb terepein. Az úton meg kellett küzdenie lefagyott testrészekkel és két tüdőgyulladással. Egyszer elütötte egy autóbusz, majdnem halálba sodorta egy megáradt folyó és szembe kellett néznie mérges medvékkel és éhes farkasokkal is. Egyszer megtámadta egy részeg baltás az erdőben és az út során összessen 29 házassági ajánlatot kapott.

Rosie Swale-Pope visszatért Nagy Britanniába és már alig várja, hogy hazatérhessen Teneby-be. A 61 éves nagymama észak Skóciában, Scrabster-nél ért partot, majd nekivágott a futás utolsó szakaszának, a dél-nyugat Wales-i Teneby felé. A hazafelé vezető úton a család és a barátok várják. - Csodás, hogy ennyi idő után ismét itt lehetek. Izgalom és öröm tölti meg a szívem, hogy végre a célegyenesbe értem.

Rosie 2003 októberében indult el. A futás célja adománygyűjtés volt rákkutatási alapítványok számára, miután férjét, Clive-ot, prosztata rákban veszítette el 2002-ben. Világkörüli futása érintette Angliát, Hollandiát, Németországot, Lengyelországot, Litvániát, Lettországot, Oroszországot, az Egyesült Államokat, Kanadát, Grönlandot, Izlandod, a Feröer szigeteket és végül Skóciát.

Minden százarföldön megtett kilométert saját erőből teljesítette, felszerelését egy maga mögé kötött kocsin húzta. Néha ugyan meghívták egy-egy éjszakára fedett szállásra, azonban általában sátorban aludt. Étkezése is hasonlóan puritán volt: kenyéren, zöldségen és szárított halon élt.

Magát úgy mutatja be, mint egy lassú maraton futó, aki egy jobb napon úgy 25 kilométert tesz meg.

A legnagyobb kihívás a szibériai és alaszkai tél volt. - Olyan hideg volt, hogy minden kőkeményre fagyott. Ha egy pillanatra is elveszíted a koncentrációdat, örökre elveszíted az irányt. Rosie, akinek van két felnőtt gyermeke, a 39 éves Eve és a 37 éves, James, valamint két unokája, veterán kalandvágyó-világutazó. 1983-ban például egyedül keresztbevitorlázta az Atlanti óceánt.

Futása több vészjósló meglepetést is tartogatott. - Grönlandon egy hóviharban gyalogoltam amikor megpillantottam két fekete szemet, majd egy orrot és végül fogakat. Csak ekkor tudatosult bennem, hogy egy jegesmedvével szemezek. Rémisztő, de egyben gyönyörű volt. Rosie találkozott még grizzli medvékkel, prérifarkasokkal és Szibériában farkasok is követték. - A medvék esetében azt kellett demonstrálnom, hogy erős vagyok, mert a medvéknek nem mutathatod ki, hogy félsz.

A buszbaleset Szibériában érte, amikor tüdőgyulladás miatt megszédült az úton. - Nem a sofőr hibája volt. Az orvosok mondták is, hogy szerencsém, hogy elütött a busz, mert különben nem kerültem volna kórházba és nem tudták volna kezelni a tüdőgyulladásom. Egy másik alkalommal egy szibériai folyót próbáltam keresztezni, amikor eltalált és elsodort egy farönk. Az egész világ elsötétült, de valahogy mégis meg tudtam kapaszkodni egy faágban. Két napig tartott míg visszagyalogoltam addig a pontig, ahol a holmim marat. Ha visszagondolok, beleremegek, hogy milyen veszélyes helyzeteket éltem át.

Egy másik alkalommal egy szibériai részeg rohant Rosie felé egy véres baltával. Később derült csak ki, hogy a férfi a közelben vodkázgatott a barátaival és a saját kezét vágta meg a baltával. - Kiderült, hogy még soha nem találkoztak egyedül kempingező nővel az erdőben és szerettek volna meghívni magukhoz. Még egy cipó kenyeret is hagytak másnap ajándékba.

A házassági ajánlatokból kilencet Lengyelországban kapott, a többi Szibériában érkezett, de mindet udvariasan visszautasította. - Nagyon hízelgő volt mindegyik ajánlat, főleg, amikor jégcsapok lógtak a fülemről fülbevaló helyett és az arcomat saját főzőm korma borította.

Az egyetlen pihenőt az út során lánya esküvője miatt tartotta. Az Egyesült Államokból repült át az írországi a ceremóniára. Rosie számítása szerint 2008 augusztus végére ér haza. Elmondása szerint leginkább egy pohár vörösborra és egy fürdőre vágyik.

Luke Salkeld írása a www.dailymail.co.uk-ról



fb share