A női futás növekedése az USÁ-ban

Negyven évvel ezelőtt, a leghosszabb női futószám az olimpián az 1500 méteres síkfutás volt, s ez nem is változott 1984-ig. Az első, hivatalosan nők számára is kiírt Boston Marathon-on 1972-ben, mindössze kilencen álltak rajthoz a gyengébb nem képviselői közül. Idén április 16-án a Boston Marathon rajtjában, 11 152 női induló volt. Napjainkra a női maratonfutás az egyik legnépszerűbb eseményévé vált az olimpiáknak.

Egy nemrég elkészült felmérés, a Running USA's 2012 Women's National Runner Survey szerint az Egyesült Államokban több, mint 7 millió nő vett részt utcai futóversenyeken 2011-ben, ezzel 53%-ra feltornázva a nemek közti megoszlást.

Mára a "futóipar" gazdasági húzóágazattá nőtte ki magát, különösen, ha a 70-es évekre gondolunk, amikor még nem létezett például női futóruházat, vagy különböző termékkategóriák, és a divat sem tette be a lábát a futás területére.

A tanulmány kitér a csak nők számára rendezett futóversenyek elemzésére, illetve felhívja a figyelmet a félmaratoni távú versenyeken fellépő női dominanciára is.

A tanulmány itt megtekinthető.

Forrás: Runnersworld news

fb share