Milyen idő lesz a 7. SPURI Balaton Szupermaratonon?

Az elmúlt esztendőkben kaptunk már hideget-meleget az esemény történetében. Volt, hogy csodálatos tavaszi időben kapkodtátok a lábatokat, volt, hogy a viharos szél fújt fel benneteket a szigligeti domboldalon. Szemeteszsákba csavarva indultatok el az esőben, és hó ropogott a talpatok alatt. Idén vajon mi vár rátok a 7. SPURI Balaton Szupermaraton idején?

Hiánypótló mű következik: megpróbálunk iránymutatást adni arra nézvén, hogy mire készülj, miféle időben futsz majd a Balaton partján, ha benevezel, és eljössz velünk. Ha elolvastad, térj vissza >>> ide, és már nevezhetsz is, megnyugodván, hogy semmi baj nem érhet.

Először is azt reméljük, nem kell még egyszer megélnünk, hogy a szél által kifújt Balaton vizét hajnaltól a szakadó esőben vissza kell majd tolnunk a tómederbe, hogy legyen honnan rajtolnotok. No nem azért, szívesen megcsináljuk, ha kéritek, ahogyan egyik évben azt is elértük, hogy a tómederből lehessen indulni... De lássuk be: a víznek a tóban a helye, nem? Nektek meg normális esetben a parton.

Előfordulhat mindennek az ellenkezője, de nem biztos, hogy hosszú távon mindenki örülne neki. Egyszer buli, de rendszer ne legyen. Nehéz egy tavat kiszárítani, még nekünk is.

Nos, lépjünk túl az ilyen extremitásokon, toleránsan azt gondoljuk, hogy mind a víz, mind pedig ti ott tartózkodtok a rajt során, ahol csak szeretnétek. Hacsak a versenyszabályzat mást nem mond. Nézzük inkább az időjárást!

Mit mondanak az okosok?

Nos, megpróbáltunk utánanézni különböző hosszú távú időjárás előrejelzéseknek, de az eredmények tekintetében egyrészt csak arra jutottunk, hogy ki kell tenni egy kabátot, és ha 10 perc múlva vizes, akkor esik, ha fehér, akkor havazik, ha kemény, akkor fagy. Ha sem fehér, sem vizes, sem pedig kemény kabáttal nem találkozunk, akkor a ruhadarabot valószínűleg ellopták.

Sajnos mivel ismert, elhangzott mondat volt régen az időjárásjelentésben, hogy "a holnapi időjárásról biztosat csak holnap este mondhatunk" (sic!), nem nagy kedvvel kezdtük a keresgélést. Miután hamar beláttuk, hogy általánosan a tegnapi időjárást sem találja el 100 százalékosan az összes hullócsillagkutató (értsd: meteorológus), így jobbára csak saccolásokra és becslésekre bukkantunk a kutatás során. Teli volt saccolva a képernyőnk, mire meguntuk a dolgot. Érdekes statisztikákat persze találtunk, itt van mindjárt az eumet.hu oldaláról vett ábra, amiről megtudjuk, milyen volt az átlag az elmúlt 100 évben, nomeg azt is, hogy például januárban mennyire nem volt átlagos az idő. Szóval megint futottunk egy kört feleslegesen.

A képre kattintva azt nagyban is láthatod...

Csodapapírokon egész éves előrejelzéseket kerestünk, de arcunkra száradt a kezdeti mosoly, mert az efféle dokumentumokról is csak kritikákat olvastunk... Példának okáért nézzük, mit jósolt egy ilyen "egész éves" 2011 márciusára, s ezzel szemben mi lett belőle:

"Március: a lehűlés 20-23. körül érkezik, -5 fok lesz éjszaka, majd a hónap vége ismét enyhének ígérkezik, -15 fok éjszaka, +5 nappal.
Megint az ellenkezője történt. Március 20-tól 26-ig erős felmelegedés, szélsőséges meleg lett, május elejére jellemző +20 fokkal és még a hónap végén is +20 fok körüli délutáni hőfokokkal. Ez 15 fokos eltérés a jelzetthez képest."
(eumet.hu)

Persze ne bántsunk senkit jogtalanul: tényleg kutya nehéz megjósolni akár a délutáni időt is. A hivatkozott cikk nem mai ugyan, de akár az is lehetne, melynek egyik szép mondata, ami mindent elmond, a következő: nyolc-tízféle "jóslat" is elhangzik. Akkor erről ennyit.

Nos, a tények biztosak: márciusban az éghajlati statisztikák szerint a jellemző minimum hőmérséklet -1/+2 °C, míg a jellemző maximum hőmérséklet 10/11 °C, 29-38 mm csapadék hullik és a napsütéses órák száma 128-146 óra körül van összesen a hónap folyamán. Szóval öltözzetek... valahogy. Hátha egyazon napon lesz mínusz 1 és plusz 11 fok, s akkor szakad a nyakatokba a havi előirányzott összes csapadék!

Gondoltunk egyet, és tárgyalásokat kezdtünk emellett egy szakképzett békával egy dunsztosüvegben, aki, mint állítja, ha lenn marad a létra alatt, akkor még lehet eső, de ha felmegy a létrára, szédül. Hamar beláttuk, hogy más megoldás után kell néznünk.

No, és mit mondanak a bölcsek?

Megnéztük hát akkor a népi hiedelmeket! Természetesen olyanokkal nem törődtünk, mint hogy "ha Sándor napján esik a vércukor, akkor négy napig esik", meg hogy "ha József napján nem látod az árnyékod a tóparton, akkor lehet, hogy rád esteledett a pályán", csak a fontos időjós mondásokat kerestük meg.

  • Február 19-én, Zsuzsanna napján a pacsirtát figyelik a hozzáértők. Ha ekkor magasan száll a pacsirta, hamarosan megjön a jó idő, és ha reptében még énekel is, akkor már biztosra vehető, hogy itt a szép kikelet, de ha a pacsirtát alacsonyan látták repülni, azt gondolták, tovább tart még a tél.

  • Február 24-én Mátyás napját kell várni. Oké, hogy bíbelődik olyanokkal, mint hogy ha nincs jég, akkor csinál, ha meg van, akkor összetöri, fontosabb azonban az a népi hagyomány, mely szerint "Mátyás szűre ujjából ereszti ki a tavaszt", illetve "neve napján osztja ki a madaraknak a sípokat, hogy hozzáfogjanak az énekléshez". No ez már valami, nem?

  • Március 1.: Székelyeink Baba Marta-napnak is emlegetik e napot. Azt tartják, ha Baba Marta mérges, akkor még kellemetlen, rossz időjárást várhatunk.

  • Fontos nap lesz az időjárás tekintetében Március 9. Azt tartják a bácskai meg a baranyai öregek, hogy amilyen időjárás uralkodik Franciska napján, olyan lesz egész márciusban. Szóval figyeljünk!

  • Március 10.: Időjárás mutató nap. Azt állítják az időjárást figyelő földművesek és pásztorok, hogy e nap időjárása 40 napig tart.

  • Március 18., 19., 21.: Sándor-József-Benedek napja. A néphit úgy tartja, hogy ezek a napok vetnek véget a hosszú, hideg télnek és ekkor veszi kezdetét a termékeny tavasz: "Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget." "Ám ha üres ez a zsák, nem kapod csak a harmadát" - fűzik hozzá a Muravidéken.

Úgy tűnik, sehogyan sem tudjuk meg most még, mire számítsunk tavasz elején. Marad tehát a medve, mely állatról több napon is feltételezhető, hogy kijön a barlangjából, és ha meglátja az árnyékát, akkor megijed, visszamegy, s hosszú lesz még a tél. Ilyen napok például január 25-e, mások szerint február 2-a... utóbbi napon néhol a borz, a farkas, Amerikában meg még a mormota is hasonlóképpen jósol időt. Valljuk be: nem téved kevesebbet, mint netes sámánjaink egész éves előrejelzése.

Hogy lehet-e hinni a medvés sztoriknak, azt végül is nem tudni, egy azonban biztos. Ha március 20-ától 23-áig bárki a mezőnyből meglátja, hogy kijött a medve a barlangból, s mondjuk ott áll vele szemben, alighanem az időjárás foglalkoztatja majd a legkevésbé. De hogy melege lesz, az biztos!

Végül mit mondunk mi?

Azt tanácsoljuk tehát, hogy csak fussatok, készüljetek, ott meg aztán felvesztek, amit felvesztek - nem azon fog múlni a jókedv és a hangulat. Póló, pulcsi vagy viharkabát? Nem lényeg. A 4 napos buli lesz az, amire emlékszel évek múltán, és ez a fontos! Tehát te csak figyeld februárban a pacsirtát, később a medvét/mormotát, a SPURI Balaton Szupermaratonon pedig azt, hogy utolérd az előtted levőt, és ne húzd túl a cipőfűződet. Hajrá!

7. SPURI Balaton Szupermaraton eseményinformáció: >>> katt ide!

Képek és információk: network.hu és eumet.hu és nyugat.hu