Ők is váltót futnak! 1. rész - Hogy kerül a Hősök Tere az Ötvenhatosok terére?

Új sorozatunkban szemezgetünk a 21. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltó nevezői közül... Most például nem tudtunk nem megakadni egy pillanatra, mikor megláttuk a nevezők között a Hősök Tere nevű csapatot. Először csak mókásnak találtuk a nevüket, mert az esemény éppen, hogy a szomszéd téren lesz, de aztán kiderült róluk, hogy ők egészen más hősöknek adnak teret. Ők azok, akik erejüket megfeszítve keresik a hétköznapi hősöket. De ha nem, akkor ismerd meg most őket!

Kicsit "kikérdeztük" ugyanis őket, illetve utánanéztünk, kik ők, mik ők... Az eredményt látván pedig úgy gondoljuk, érdemes megismertetni őket mindenkivel, aki még nem hallott róluk. Két kérdést tettünk fel nekik, amikre kimerítően válaszoltak, majd végül egy remek programra is felhívták a figyelmünket.

-Rendhagyó, érdekes csapatnevet találtam a 21.K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltóra nevezett csapatok között: Hősök Tere. Honnan ez a névválasztás?

-A Hősök Tere nemcsak a csapatunk, de egy kezdeményezés neve is, és büszkén képviseljük az e mögött álló magánembereket és cégeket a barátság versenyén. Tavaly, amikor először Budapesten járt az ismert szociálpszichológus Philip Zimbardo, már akkor kipattant az ötlet, mi lenne, ha Hősök Terének neveznénk a kezdeményezést. Mert a hősök tere lehet a hősöm tere, a hősöd tere, hőseink tere, nyitott a tér mindenki számára. Épp azt akartuk elérni, hogy a névben is tükröződjön, hogy a mindennapi hősiességre koncentrálunk. Az meg egy plusz előny, hogy Budapest büszkélkedhet a gyönyörű Hősök terével.

Egy egyre bővülő közösség van a kezdeményezés mögött, amelynek célja, hogy növelje az emberek tudatosságát egymásra, a világra. Sokan szorulnak segítségre, mégis kevesen reagálnak rá, legyen szó akár kisebb, akár nagyobb igényről. Mi hiszünk abban, hogy mindenkiből és bármikor lehet hétköznapi hős, "csak" meg kell látni a lehetőséget, jelen lenni a helyzetben és tenni valamit, hogy a szituáció megváltozzon. Igazából a felelősségvállalásról és a bátorságról szól az egész. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, pár perc figyelem, egy segítő kéz, egy kedves mosoly is sokat jelent valakinek, aki kapja.

-Az egymás iránti felelősség vállalás hogyan jön össze a futásotokkal? Vagy ez is egy figyelemfelhívó akció, egy flashmob? Miről szól ez az egész? Mi a célja a Hősök Terének?

-Szeretnénk attitűd váltást elérni az embereknél, hogy egy helyzetben ne a félelem vagy a közöny uralkodjon rajtuk, hanem képesek legyenek a szituációban legmegfelelőbb cselekvésre. Ez lehet valamilyen fizikai segítség, a mentők vagy a rendőrség kihívása vagy akár pár jó szó is. Az első lépés ehhez persze az, hogy mindenki elhiggye magáról, hogy tud és képes segíteni másoknak, illetve tud változtatni a világon maga körül. Ehhez önmagunkon keresztül vezet az út, hiszen ha hiszünk magunkban, akkor hiszünk abban is, hogy képesek vagyunk a változásra, a változtatásra.

Biztos mindenkinek volt már olyan élménye, hogy váratlanul segítséget kapott valamihez és arra is emlékszik, hogy ez mennyire jó érzés volt. Pontosan ezek a gesztusok inspirálják a környezetünkben élőket és ezzel elindítunk egy változást a világban. A jelmondatunk is ezt üzeni: "Az vagy, amit teszel!"

Ezt az üzenetet szeretnénk minél több emberhez eljuttatni, felhívni az emberek figyelmét arra, hogy merjenek tenni egymásért. A Hősök Tere kezdeményezésért mi most azt tudjuk tenni, hogy váltóban lefutjuk a félmaratont és reméljük, hogy minél többen látják a jelmondatunkat a pólóinkon és talán már ezzel elindítunk egy gondolatot valakinek a fejében. Hiszünk a kis tettek nagy erejében!

Az esemény napján ingyenes programra várjuk a futókat a Budapest Parkba, ahol a velünk szimpatizáló zenekarok lépnek fel. >>> Facebook event]

fb share