Ők is váltót futnak! 3. rész - 25-en egy BAGázsból

A BAGázs Közhasznú Egyesület a társadalmi esélyegyenlőségért küzd. A sport is közel áll hozzá, hiszen például saját focicsapatuk is van - illetve június 15-én a K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón 25 fővel képviselteti magát az egyesület. Mai csapatbemutatónk főszereplői tehát ők.

Bemutatót írtunk, de leginkább a bemutatkozás szó illene ide, hiszen ők maguk írtak az egyesületről, céljaikról, tevékenységükről - és persze a váltóversenyről is, melyre négy csapattal is neveztek. Íme, a miniinterjú.

- A BAGázs Közhasznú Egyesület 4 váltót is nevezett a versenyre. Miért szerepel nagybetűvel a BAG szócska a nevetekben? Mivel foglalkoztok?

- A BAGázs Közhasznú Egyesületet 3 éve dolgozik Magyarország egyik cigánytelepén. Beszédes a nevünk, tevékenységünk a Budapesttől 40 km-re található Bag nagyközség szegregált romatelepéhez kapcsolódik. Célunk az ottani közösség fejlesztése, a társadalmi érzékenyítés és a roma integráció elősegítése. Az Egyesületben körülbelül 70, főleg önkéntesekből álló, egyetemista és gimnazista fiatal dolgozik azon, hogy esélyegyenlőséget teremtsünk és hogy Magyarországot egy kicsit jobbá tegyük.

- Milyen szerepet tölt be a sport bagi programjaitok között?

- Projektjeink igen sokrétűek, az iskolai korrepetálástól kezdve, a jogi és személyes támogatásokon át, nagy hangsúlyt fektetünk a sport adta örömök és lehetőséget megteremtésére is a bagi telepen. Ennek egyik fő csapásvonala a helyi kezdeményezésre szerveződött BAGázs Football csapata, ahol jelenleg 4 korosztályos fiú és 1 lánycsapattal is képviseltetjük magunkat a nagyvilágban. Emellett a minden évben megrendezésre kerülő nyári táborunkban és a havi rendszerességű gyerekprogramjaink között is mindig megtalálható a sport, ami hol csak egy fogócskát, hol pedig sorversenyt, futóversenyt vagy épp egy izgalmas méta mérkőzést jelent.

- Kik alkotják a BAGázs 4 váltóját?

- A futóversenyre 25-en neveztünk az Egyesületből: 15 pesti BAGázsos önkéntes és 10 telepi képviselteti magát, fiú, lány és vegyes csapatokban egyaránt. A futók között megtaláljuk az Egyesület teljes elnökségét, a BAGázs FC minden telepi és nem telepi edzőjét, valamint projektvezetőket, támogatókat és önkénteseket is. Így együtt alkotunk majd június 15-én is egy bagázst.

>>> Létezik egy facebook oldaluk is, ahol adományokkal támogathatják a futókat követőik.

fb share