Hrutka János: "Nézzük meg, hogy húz-e a szürke, vagy megdöglik?"

Némi kétségei vannak a célba érését illetően Hrutka Jánosnak, aki a jövő vasárnapi 31. SPAR Budapest Maraton®-on életében először tervezi teljesíteni a 42 kilométeres távot.


A magyar labdarúgó válogatott mezében korábban 24 alkalommal pályára lépett játékos októberben tölti a 42. életévét, így a bizonytalansága ellenére is mindenképpen ki szeretné próbálni, mire is képes a klasszikus távon. Ritka születésnapi ajándékkal lepi meg magát.

Jani mindhárom elmúlt évben leadta a nevezését a New York Marathonra, azonban a Fortuna egyszer sem állt mellette a sorsolás pillanatában.

- Nem voltam meglepve az eredményen, feltehetőleg a megadott időintervallum a legnépszerűbb, így ott végképp sokszoros lehet a túljelentkezés - kommentálta a pechszériáját az egykori futballista, aki azonban egyúttal égi jelnek is vette a visszautasítást. Talán mégiscsak úgy kell lennie, hogy szülővárosában essen át a tűzkeresztségen.

Ezt még ő maga sem gondolta végig igazán, ám miután szeptemberben teljesítette a 31. Wizz Air Budapest Félmaratont, Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója felvetette neki az indulás lehetőségét.

- Természetesen el kezdett foglalkoztatni a gondolat, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy ez a táv komoly felkészülést igényel, és bár rendszeresen mozgok, annak mennyisége távol áll az ideálistól. Nagy feladat előtt állok, sosem futottam még egyben 42 kilométert. A lehetőségeimet egy mondás adja vissza igazán, ami úgy szól, "Nézzük meg, hogy húz-e a szürke, vagy megdöglik?". Hát, hamarosan meglátjuk, tényleg bírni fogom-e. De a fő cél a túlélés lesz - latolgatta visszafogottan az esélyeit Hrutka Jani, aki elsősorban a profi sportmúltjának köszönhető az alapokban és az elszántságában bízik.

Mint mondta, kapott ugyan hasznos tanácsokat és tippeket az utolsó hetekre, ám ezek sem fogják a hiányzó kilométereket pótolni a lábaiból. Márpedig edzésmunkája az utóbbi időben valóban nem a maratonnak volt alárendelve. A heti két futás mellett olykor egy kis footgolf szerepelt a programban, és a leghosszabb táv, amit eddig futott 28 kilométer volt.

Az mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy néhány hete a félmaraton egész jó felkészülési pontnak bizonyult. A részletekről szólva elmondta, hogy 17 kilométerig teljesen rendben volt minden, ám a tűző nap végül megtette hatását, és három kilométer szenvedés következett.

- Beállt a vádlim, de nem adtam fel, sőt, sikerült túllendülni a hullámvölgyön, és egy erősebb hajrára is maradt erőm - elevenítette fel a befutó pillanatait, kiemelve, hogy nem lesz könnyű a helyzete, hiszen több holtpont is nehezítheti majd az életét, ráadásul a nagyon gyors anyagcseréjének köszönhetően sok folyadékot és ásványi anyagot fog veszíteni, amire kiemelten figyelnie kell elsősorban a savasodás veszélye miatt.

- Nem szeretek másokkal futni, elsősorban befelé figyelek és magamra koncentrálok – fűzte hozzá. Hrutka Jani már profi pályafutása alatt is részt vett utcai futóversenyeken, így rengeteg az ismerős arc a mezőnyben, ám ami ennél is jobban motiválja az, hogy számos volt csapattársa is rajthoz áll.

- Jó látni, hogy Dombi Tibi milyen remek állapotban van. Hihetetlen, hogy közel a 43-hoz olyan időt fut, mint szinte a profik - jegyezte meg. A Debrecen legendája a SPAR Maratonon is rajthoz fog állni, és remélhetőleg a célban meg tudják vitatni majd életük első 42 kilométeresének élményeit.

fb share