A Mentőszolgálat főigazgatója az orvosok 100. nevezője

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is részt vesz a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton orvosoknak hirdetett bajnokságán. A vele készült interjúban a futás pozitív hozadékairól, a saját motivációjáról és terveiről is mesél.

Mióta és milyen rendszerességgel futsz?
- 2009-ben kezdtem a futást, de rendszeresen 5 éve futok, előtte havonta csak egy-két alkalommal mozogtam. Jelenleg hetente 2 alkalommal tudok futni az elfoglaltságaim miatt.

Milyen szerephez jut a futás az életedben?
- Aktívan pihenek közben. Kitisztulnak a gondolataim, új, kreatív ötleteim születnek, át tudom gondolni közben az elmúlt időszak eseményeit, és tervezni tudok a jövőre nézve. Fizikai és mentális erőnlétet és kitartást ad nekem. Azért szeretem, mert bármikor és bárhol végezhető/elérhető; a kötetlen, szabadban való mozgás igénye és szeretete motivált arra, hogy elkezdjek rendszeresen futni.

Balról a negyedik helyen Dr. Csató Gábor (jobbján Győrfi Pál, a Mentők szóvivője)

Mi motivál a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon történő részvételben?
- Ez év januárja óta vagyok az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, és egyre kevesebb időm jut a mozgásra, így a kifogások keresése helyett úgy döntöttem, hogy nevezek a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonra, ezzel is forszírozva a rendszeres testmozgásomat. Fontosnak tartom azt is, hogy a futással üzenni tudjunk az embereknek. Csak egy egészségünk van, annak megőrzése elengedhetetlen. Ehhez a rendszeres mozgás a legjobb eszköz, legyen az akár a futás! Ez lesz az 5. félmaratonom, itt is magammal versenyzek. Büszkén mondhatom, hogy múlt héten megalakult a Mentők Futócsapata, amellyel a Dűlőre Futunk 12 km versenyen is szépen teljesítettünk. Így most már nem csak a mentőegységeink biztonságát élvezhetik a futók, hanem a Bajtársaink is ott lesznek körülöttünk.

Milyen eredményt vársz magadtól az orvosoknak hirdetett félmaraton-bajnokságban?

- A korábbiaknál kevesebb időt tudtam szánni a felkészülésre, így nem gondolom, hogy megdöntöm a saját 1 óra 43 perces csúcsomat. De 2 órán belül szeretnék teljesíteni most is. Múlt héten futottam 17 kilométert, az akkori teljesítményemmel kalkulálok. Az orvosok mezőnye mindig erős, jó futók vagyunk, de a közép mezőnynél nem szeretnék rosszabbat.