Bazsinka József: délelőtt félmaraton, délután koncert

A Budapesti Fesztiválzenekar tubaművésze visszatérő résztvevője a Wizz Air Budapest Félmaraton versenyeinek. Idén, szeptember 10-én az egyéni félmaraton mellett a Papageno Varázsfutoda Kupa keretében, csapatban is elindul.

A Papageno Varázsfutoda Kupát a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton Trió versenyszámának keretében most először hirdetjük meg a klasszikus-, jazz- vagy népzenét játszó muzsikusok, zenekarok, valamint a zeneművészeti felsőoktatásban tanulók, illetve oktatók háromfős csapatai részére.

A Liszt Ferenc-díjas tubaművésznek a verseny napján, délután már koncertje lesz, ám semmi pénzért ki nem hagyná a délelőtti félmaratont. A kitűnő muzsikus életének mindig is része volt a sportolás, korábban karatézott és a futással egészítette ki az edzéseit. Katonai konzervatóriumba járt, ahol ő tartotta a kora reggeli testnevelés-foglalkozásokat, melyeknek természetesen része volt a néhány kilométeres futás is. A rendszeres sportolás ekkor vált mindennapjai részévé, melynek már éppen olyan elhagyhatatlan része a futás, mint a zene. A legegyszerűbben úgy oldja meg a próbák, a koncertek és az edzései összehangolását, hogy korán kel, és hamar lefutja a napi "betevőt", csak azután következhet a próba, ahol úgy érzi, "a futás többletenergiát biztosít számára a zenéléshez". Külön figyelmet érdemel, hogy Bazsinka egy 15 kilós hangszeren játszik, mely önmagában megköveteli a felépített kondíciót. "A légzésgyakorlat fejlesztésére is használom az edzést, tehát tényleg megtaláltam a tökéletes összhangot a futás és muzsikálás között. Küldetésnek érzem, hogy a sporttól kapott energiát át tudjam vinni a művészeti életbe" - mesélte a muzsikus.

Nem támaszt komoly elvárásokat önmagával szemben a versenyeken, de fontos, hogy mindig szeretné magát jól érezni, energiát adni és kapni. (Tavalyi időerednénye: 2 óra 22 perc volt.) Az egyik kedvenc versenye az első és eddigi egyetlen külföldi futása volt Bécsben, ahol kollégájával,Szőke Zoltán kürtművésszel együtt szedték a lábaikat, de mint mondja, "Jól nézett ki az is, amikor az idei 32. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson egy négy kilós hangszerrel futottam végig a távot. A magamfajta amatőrnek az utcai futóversenyek hangulatáért érdemes indulni, és ott magunkba kell szívni a nézőktől érkező lelkes fogadtatást, amelyben nem minden nap lehet része az embernek."