5 tipp a nyári sportoláshoz

A nyári időszak a tömegsport rendezvények, a sportturizmus és a hobbisportok szempontjából is egy kiemelt időszak, hiszen látszólag sokkal kevésbé kell megküzdeni az időjárási elemekkel. A látszat azonban, mint oly sokszor, most is csal, ezért a K&H mozdulj! program összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amik a hőségben végzett nagyobb megterhelés során segítséget nyújthatnak.

1. teljesítmény kifejtés
Egyéni adottságtól és állóképességtől is függ, de a meleg hatására már 20 ˚C felett is romolhat sportolás közben a teljesítményünk, megnőhet a szervezetünk regenerálódásához szükséges idő is.
Megoldás: Ez ellen arcunk és nyakunk hűtésével védekezhetünk hatékonyan, mivel ezek a területek bővelkednek azokban a receptorokban, amelyek informálják testünk hőszabályzó központját.

2. folyadék-utánpótlás
Fontos nagyon a folyadékveszteség gyakori, kis adagokban történő pótlása is, hiszen szervezetünk óránként csak egy liternyi folyadékot képes hasznosítani.
Megoldás: Ha fél óránál hosszabb időtartamú edzést végzünk, mindig legyen nálunk innivaló a kiszáradás ellen.

3. leégés elleni védekezés
A nagy meleg könnyen megkísérthet, hogy levegyük pólónkat, ezzel enyhítve a hőséget, de a bőrünkön lévő izzadtságcseppek ilyenkor nagyítóként gyűjtik a napsugarakat és hamar leéghetünk.
Megoldás: Viseljünk sportolás közben jól szellőző ruhát.

4. napszúrás elleni védekezés
Ha sportolás közben a fejünk huzamosabb ideig ki van téve a napsugárzásnak, hőgutát kaphatunk.
Megoldás: Szabadtéri sportolásnál célszerű valamilyen fejfedőt hordani, amit akár be is nedvesíthetünk, így hatékonyan védekezhetünk a napszúrás ellen.

5. apró állatok elleni védekezés
Sportolás közben elfordulhat, hogy bogarak, aprócska állatok pottyannak a szemünkbe, amik jelentősen rontják komfortérzetünket.
Megoldás: Szemünk védelme érdekében, ha csak tehetjük, érdemes napszemüveget viselni – védelmet nyújthat a szemünkbe pottyanó apró állatok ellen és az erős fénytől is óvja szemünket.

fb share