Hogy a futás mindig élmény legyen...

Talán előfordult már, hogy futás közben szúrni kezdett a mellkasod, vagy elkezdett zsibbadni a bal karod, és megijedtél. A legtöbb esetben ezek a jelek ártalmatlanok, és nem jelentenek semmi veszélyt. Néha azonban előfordul, hogy a riasztás valódi, és komoly baj lesz a végén. Ennek elkerülésében segíthetnek a Cardio Control szűrései.

A baj a legtöbb esetben megelőzhető! Csak egy kis odafigyelést és komoly egészségügyi szűrést igényel.

A Cardio Control minden olyan személynek ajánlja szolgáltatásait:
- aki még sosem esett át terheléses EKG vizsgálaton;
- akinek a családjában előfordult hirtelen szívhalál, trombózis, infarktus, magas vérnyomás;
- aki hosszú éveken át nem mozgott eleget, de most újra szeretné kezdeni a sportot;
- akinek családja van és a család aggódik, hogy mennyire terhelhető;
- aki 50 év feletti!

Miben különbözik egy nyugalmi EKG a terheléses EKG-tól és az Ergospirometriától ?
A nyugalmi EKG vizsgálathoz le kell feküdnie a paciensnek a rendelőbe, és nyugodtan kell maradnia néhány percig. A Cardio Controlnál sportruházatba öltöznek az emberek, megkapják a mellkasukra az EKG tappancsokat, és sétálniuk, futniuk, kerékpározniuk, evezniük vagy úszniuk kell.
Miben tér el mindez a hagyományosnak tekinthető, nyugalmi EKG-tól ?
A szívünk dolgozik egész életünkben. Alkalmazkodik a terheléshez, pihen, ha mi is pihenünk. Ezt a szívet "csak" nyugalomban vizsgálni olyan, mintha egy hatalmas teret egy kis lukon figyelnénk csak meg. Nem látjuk a teljes képet. Sok olyan betegség van, mely csak terhelésre jelentkezik. Sőt vannak olyan elváltozások is, melyek terhelésre megszűnnek vagy rendeződnek. Nálunk dolgozó kardiológusaink szerint a szívet és a vérnyomást mindig "provokálni" kell, hogy a teljes képet lássuk és pontos, teljes diagnózist lehessen felállítani.
Az ergospirometria azonban még messze nem "csak" ennyiből áll. A terheléses EKG mellé folyamatosan figyeljük - maszkon keresztül - a légzést is. A légzés az élet alapja. Levegő és légcsere nélkül nincs élet. A légvételek száma, sebessége, mélysége a ki- illetve belélegzett levegő összetételének vizsgálata a teljes anyagcseréről szolgáltat számunkra adatokat. Általa betekintést nyerünk a sejteken belül zajló folyamatokról is. Sok olyan betegség van, mely légzőszervi eredetű. Sok sportoló küzd légzési problémával, és sokszor nem is tudnak róla. Nálunk kiderülhet, hogy nem az edzésmódszerekkel van gond, hanem esetleg egy egyszerű tényről feledkeztek meg: A légzést is edzeni kell, nem csak az izmokat.

Minden élet egy és megismételhetetlen. A család hazavár bennünket akkor is, ha edzeni megyünk, ha versenyen indulunk. Tegyük meg értük és magunkért is, hogy egyszer alaposan kivizsgáltatjuk magunkat. Ha probléma van, akkor időben, még a tünetek megjelenése előtt kezelni kezdjük a problémát, ha pedig nincs gond, teljes nyugalommal vetketjük bele magunkat az edzéseketbe és a sportba. Előzzük meg a rosszulléteket és a hírtelen szívhalált!

Ha szívesenrészt vennél egy vizsgálaton, látogass el a Cardio Control honlapjára, Facebook, illetve frissen induló Instagram oldalára, ahol további információkat találsz.
Kérdésiddel bizalommal megkeresheted a Cardio Control szakembereit e-mailen vagy telefonon!A Cardio Controlban kétféle mérést végeznek. Az egyik kifejezetten egészségügyi szűrés, amikor a szívre, a keringési rendszerre a vérnyomásra koncentrálnak. Igyekszenek felderíteni a lappangó veszélyeket, betegségeket, szívhibákat. Ezeket a méréseket kardiológus jelenlétében végzik. Az értékelést is kardiológus orvos, főorvos adja. Technikailag EKG tappancsokkal készülnek és maszkkal, valamilyen mozgásforma közben, mely alkalmazkodik a "páciens" korához, sportjához és fizikai állapotához.

A másik mérési formánk a sportmérés. Ez a mérés kifejezetten a sportszempontokra koncentrál. Tehetséget, terhelhetőséget néznek. Jelenlegi fizikai és edzettségi állapotot mérnek fel. Pulzuszónákat mérnek, VO2 maxit, maximális pulzust, légzési volument, stb. Technikailag ez a mérés pulzus övvel történik, sportszakember jelenlétében, laktátszint detektálásával. A mozgásformát a sportoló sportágához igyekszenek igazítani, lehetőleg mindenkit a saját sportágában mérnek meg. A protokoljaik figyelembe veszik az adott sportoló és edzője kéréseit. Az értékelést is sportszakember végzi. Hosszabb távú együttműködés során az edzőt és a sportolót is igyekszenek bevonni a közös és hatékony munkába.

fb share