Kékbe öltözött a Népliget zöldje az ALDI Női Futógálán

Valószínűleg sosem látott még annyi futónőt egy nap alatt a Népliget, mint a 23. ALDI Női Futógála vasárnapján. Az új helyszín ideális terepe volt egy közös csajos futásnak. A férfiak ezúttal a pálya szélén vártak vagy szurkoltak, bár vannak néhányan, akik a Női Futógálát sem tudták kihagyni, és a látszólagos identitásváltást is bevállalva így vagy úgy, de rajthoz álltak.

A képgalériáért kattints ide!

A napot a 2,5 km táv egyéni indulói kezdték. A legkorábbi futam résztvevőit ezúttal is a Z-Drums által mesterien produkált ritmus rázta fel a rajt előtt. Az együttes a nap folyamán minden futam "rajtalávalóját elhúzta". A 2,5 km-s táv résztvevői közel egy percen át rajtoltak a népligeti Soó Miksa sétányról. A futam legjobbjai 9 perc elteltével értek célba. A leggyorsabbak Gorsin Katarina, Gabura Emőke és Franyó Hanga voltak.A 2,5 km-s távon nem az egyéni indulók futama volt az egyetlen, az ALDI Női Futógálán második futamának főszereplői a kis- és nagylányok voltak. Az iskolai futamon kizárólag gyerekek álltak rajthoz. Az ALDI Női Futógálán is hirdettünk versenyt az iskolák számára, a legtöbb futót mozgósító sulik ALDI vásárlási utalványt nyertek. A legtöbb futódiák a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnáziumból érkezett, második helyen a Teleki Blanka Közgadasági Szakközépiskola végzett, a harmadik pedig a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola remekelt. A mozgósítási összecsapás legjobbjai 150-100-50 e Ft értékű ALDI-vásárlási utalványt nyertek. Az iskolák között mindemellett 5 db 40.000 forintos ALDI vásárlási-utalványt is kisorsoltunk.

A 2,5 km-s táv futamait a gyaloglószám zárta. A lassabb iramot kedvelő nők és lányok gyalogolva tették meg ugyanazt az útvonalat, amelyet nőtársaik előttük futólépésben. Igaz, a mezőny elején rajtoló kislányok számára szemmel láthatóan az volt a kihívás, hogy "ne fussák el" a versenyszám elejét.

A napindító számok futói a célba érés után a Népliget árnyas zöldjében pihenhették ki magukat. Kiállítóink kifejezetten csajos, családos és gyermekeknek szóló programokkal várták a résztvevőket. Az ALDI chill zone területe felfrissülést és pihenőhelyet kínált, a Családok Éve egy kisebb rétre való gyerejkátékkal várta a gyereknap ünnepeltjeit. A Nem adom fel büfé kínálatában jótékony céllal vásárolhattak ételt és italt azok, akik megéheztek, megszomjaztak. A Diéta és Fitnesz sátránál dietetikustól és szakedzőtől kérhettek tanácsot az érdeklődők, a Spuri Futóbolt sátrában pedig lehetőség nyílt beszerezni a nyári vagy a még hiányzó futódarabokat.A nap közepén az 5 km-s táv következett. Délidőben pár fő híján 3000 futó állt a rajtvonal mögött azzal a szándékkal, hogy megtegye élete első vagy sokadik 5 kilométerét a Népliget zöldje között több ezer futónő társaságában. Ahogy később a 10 km, az 5 km-s mezőny rajtja is fantasztikus látványt nyújtott a Népligetben kialakított rajtegyenesben. Több száz méter hosszan kanyargott az ezúttal kékbe öltözött, rajtolásra váró futófolyam, mely 3 percen át rajtolt.
Ott voltak a mezőnyben azok a futók is, akik túlságosan is bevállalósak ahhoz, hogy csak egyetlen távon álljanak rajthoz. A kemény csajokat két összetett szám is várta idén: nevezhettek a 10+5 km-s versenyszámra, és választhatták azt a megoldást is, hogy háromszor állnak rajthoz a nap folyamán: 10+5+2 km-n. Előbbi számra 339, utóbbira 177 futónő nevezett.
A klasszikus 5 km-s versenyszám mezőnyében a leggyorsabbnak Perjés Fanni bizonyult, 18:51 alatt ért célba. A dobogó második fokára 19:26-os idővel Lucsán Boglárka állhatott fel, a mesterhármas triójának harmadik tagja pedig Balogh Lilla lett 19:54-es idővel.

A délután első versenyszámaként a 3*2 km-s váltóval vártuk a csapatokat. Ez volt a nap első olyan futama, ahol férfiak/fiúk is rajthoz állhattak. A célegyenes mellett kialakított váltózóna 50 percen keresztül zsizsegett a váltás izgalmától. A Z-Drums kitartását dicséri, hogy a fiúk mindvégig adták a ritmust a szurkolók és a váltótársak kitartásához.
A csapatok között ott futottak a Fut a cég sorozatban versenyben lévő, pontgyűjtő váltók is, illetve rajthoz állt többek között a Vidám Színpad és az Operett Színház női csapatai is.

A váltóverseny mellett a Családi Futáson is rajthoz állhattak azok a férfiak, akik az ALDI Női Futógálán sem szerettek volna otthon maradni. Több mint 800 családtag, anya, lánya, nagymamája, apja, fia, unokája sorakozott fel a népligeti rajtvonal mögé, hogy 600 méter futás után átélje a célba érés örömét. A mezőny legkisebbjei most is utánozhatatlan elszántsággal indultak útnak, mások éppen hogy csak talpon tipegték végig a nap legrövidebb útvonalát. A Szív bajnokai kezdeményezés résztvevői is velünk voltak a 23. ALDI Női Futógálán, ők most is arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a szívbetegséggel együtt élő, vagy abból gyógyult emberek számára is fontos a mozgás, a sport.

Az idei ALDI Női Futógálát a 10 km-s futam zárta, ahol a klasszikus versenytáv nevezői mellett a 10+5 és a 10+5+2 km-s nevezők is rajthoz álltak, így összesen 2538-an rajtoltak el kicsivel 15 óra előtt a Népligetben kijelölt 10 km-s útvonalra. A futam leglátványosabb része az volt, amikor egy fordítónak köszönhetően a rajt-cél területen két irányba hömpölygött a női futótömeg. A mezőny nagyjából 3 kilométernél haladt át a rajt-cél területen, a mezőnyt már akkor is vezető, későbbi győztes, Szekeresné Bakonyi Fruzsina kb. 3 perc 10 másodperces kilométerekkel "falta" a népligeti kilométereket, végül 37:06-os idővel nyerte a futamot. A második helyen a versenyszám legendás versenyzője, Staicu Simona ért célba 39:45-ös időeredménnyel, őt pedig Csáki Enikő követte a célban 41:48-as idővel.

Az esemény résztvevőit nem kímélte a nyári meleg, a hőmérséklet 27-28 C fok körül tetőzött, vagyis a sikeres célba érésért extrán meg kellett küzdeni minden nevezőnek.

A 10 km-s távot párban is lehetett teljesíteni, a páros verseny legjobbja a BEAC csapata lett, a második helyen a Barátnők fantázianevet viselő kettős, bronzérmesként pedig az Ageless Runners Postás SE végzett.Idén egyébként mind az 5, mind a 10 km-s távon valamennyi célba érkezőnek akasztottunk egy csodaszép, csajos érmet a nyakába. A 10+5 km, illetve a 10+5+2 km-s táv résztvevői pedig mindjárt két érmet is kaptak az extra teljesítmény elismeréseként.

5 km - eredmények:
1. Perjés Fanni 18:51
2. Lucsán Boglárka 19:26
3. Balogh Lilla 19:5410 km - eredmények:
1. Szekeresné Bakonyi Fruzsina 37:06
2. Staicu Simona 39:45
3. Csáki Enikő 41:4810 km párban - eredmények:
1. BEAC (dr. Hazay Krisztina Eszter és dr. Weigl Vivien) 40:37
2. Barátnők (Tóbel Szabina és Farkas Dalma) 42:18
3. Ageless Runners Postás SE (Szalai Anett és Fekete Zsófia) 42:54

A részletes eredményekért kattints ide!

fb share