Profi tippek kezdő terepfutóknak (a Turista Magazin cikke)

Úgy határoztál, hogy kipróbálod a terepfutást? Akkor bizony jól döntöttél. Mert nincs ennél szebb és természethez közelebb álló sport a világon. Nincs két egyforma lépés, két ugyanolyan pillanat. Németh Csaba, profi terepfutó ad tanácsokat, mire kell figyelned az elején. Először is barátkozz meg a "fokozatosan" és "rendszeresen" fogalmakkal. Csak óvatosan tágítsd a mozgásra szánt időkeretet, legyél türelmes. A természetet figyelve hamar megérted majd mindezek fontosságát. Tapasztalj minél többet, figyelj a tested jelzéseire. Ha fáradt vagy, ne fuss. A pihenők éppúgy fontosak, mint a mozgással töltött percek. A terepfutás az „érzések” sportja, kezdetben például nem feltétlenül az a fontos, hogy mérd a pulzusszámodat. Fejlődésed nyomon követésekor a megtett táv helyett inkább koncentrálj arra, hogy mennyi idő alatt futod le az adott szakaszt. Később változtathatsz ezen. Az átélt élmény kedvéért, a mozgás öröméért és a szabadság érzéséért húzz futócipőt.

Emelkedőkön lépj kisebbeket. A törzseddel hajolj kissé előre, és használd a karod lendítőerejét. Fontos, hogy a terep dőlésszögének megfelelően változtass a lépéshosszodon, és a légzésedet is ehhez igazítsd. Meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyen elsajátíthatod ezt a technikát. A mély kifújások pedig üdítően több oxigént engednek majd a tüdődbe. Ha a meredek szakaszokat nem bírod szusszal, nyugodtan gyalogolj picit, nem szégyen az. Idővel s erőd fokozatos növekedésével úgysem lesz olyan emelkedő, amelyen ne tudnál futni.

Figyelj arra, hogy mindig előre irányuljon a mozgásod. A túlzott felfelé rugaszkodás fárasztó és felesleges pattogáshoz vezet. Lejtőn a folyamatos gördülés fenntartása a lényeg. Ne trappolj, hanem mint a labda, gurulj. A kar itt is segít, egyensúlyoz. Ne billegj, fontos, hogy a súlypontodat (deréktájék) stabilan tartsd. A figyelmedet pár méterrel előbbre kell irányítanod, hogy legyen ideje az agynak a látottak feldolgozására és a lábak megfelelő irányítására. Furcsának tűnhet, hogy ennyi mindenre kell összpontosítani, de az emberi test csodálatos műszer, és idővel minden automatikussá válik. Sőt egyre hatékonyabb leszel, nem teszel majd fölösleges mozdulatokat.

A teljes cikkhez és a többi tanácsért kattints ide: http:www.turistamagazin.hu/profi-tippek-kezdo-terepfutoknak.html

fb share