A legnépesebb Balaton Szupermaraton - az első nap történései

Elindult a 2018. évi Spuri Balaton Szupermaraton. A 11. alkalommal megrendezett négynapos Balaton-kerülő futóőrület első napja kemény hidegben telt, de a futókedvet semmi nem árnyékolta. Létszámrekordok is születtek.

A kitartó tél némileg átrendezte az első napi rajt helyszínét. A mezőny Siófokon napos, de fagyos időjárásra ébredt, amely a tóparti sétányt sem kímélte. A magas vízszint miatt kicsapó hullámok reggelre jégbe fagyva várták a futókat. A mezőny testi épségét megőrzendő a part helyett a Versenyközpontnak is otthont adó Magistern Hotel melletti Darnay közből rajtoltak a Balaton Szupermaraton tókerülő versenyszámának egyéni és csapatos indulói, valamint a mai Maraton+ táv résztvevői.

Idén a valaha volt legnépesebb mezőny vágott neki a tókerülő versenyszámnak. Soha olyan sokan nem indultak még a Balaton Szupermaratonon, mint 2018-ban. A résztvevők létszáma minden távon rekordott döntött. Az egyéni szupermaratonra 351-en neveztek, mellettük 149 páros szánta el magát a tókerülésre. Váltóban 165 csapat vágott neki az idén 196 km-s útvonalnak, az összetáv szintén rekordhosszúságot jelent az esemény történetében. E két mezőnyt 18 nevezővel egészítette ki az 1. napi Maraton+ futótábora. A balatoni futóeseményen több mint 80 külföldi futó is rajthoz állt ma.



A résztvevő futók és a belőlük alakult csapatok csütörtökön Siófoktól Fonyódig 48,2 km-t tettek meg. A csapatok 15,8 km, valamint 31,9 km-nél váltották egymást. Az első váltópont Szántódon, a második Balatonszemesen várta a stafétát átadni és átvenni készülő csapattagokat.

Ahogy az már megszokott, a fonyódi célba elsőként a leggyorsabb csapatok befutó emberei robogtak be. A mai abszolút versenyt a Coca-Cola csapata nyerte 2:56:12-es idővel, őket a Balaton Pool Baka Boys befutóembere követte a napsütéses célban 3:00:36-os időeredménnyel. A női csapatok versenyében az első nap után abszolút kategóriában a Szilvás süti és a Tündérek vezeti a mezőnyt 3:36:58-as idővel.

Az egyéni mezőnyben a 196 km-s Balaton Szupermaraton első napján a férfiak között Steib Péter, címvédő, ötszörös bajnok volt a leggyorsabb 3:09:22-es idővel, a nők megmérettetésében pedig Cseke Lilla remekelt 3:46:26-os időeredménnyel. 

A női párosok közül a Mosolygós Lányoké az abszolút elsőség (3:47:17), a fiúk között az Élményfutárok Gödöllő (3:18:02) volt a leggyorsabb, a vegyes párosok versenyét pedig az első nap után a AWF páros (3:28:10) vezeti.

A Maraton+ táv leggyorsabbika a férfiak mezőnyében Ispán Zsolt lett 4:00:45-ös idővel, a versenyszám női versenyzői közül Szelezsán Anett ért célba elsőként(4:59:46).



A különböző kategóriák résztvevői abszolút versenyben és korosztályos bontásban versenyeznek egymással.

A részletes eredménylistát a bszm.futanet.hu weboldalon tudod böngészni.
Az esemény történéseit gyűjtő weboldalon az eredményeket napi bontásban és összesítve is nyomon követheted - kategóriánként és korosztályonként.

Az egyéni abszolút verseny állása - Balaton Szupermaraton:

Férfiak:
1. Steib Péter 3:09:22
2. Pintér Tibor 3:19:01
3. Bódis Tamás 3:24:24

Nők:
1. Cseke Lilla 3:46:26
2. Tóth Éva 3:56:53
3. Kelemen Nóra 4:07:19

A nap filmje itt:



fb share