Blanka Vlasic és Christophe Lemaitre lettek az Év Európai Atlétái

A díj sorsáról a közönség, a média, az Európai Atlétika Szövetség és egy szakértő bizottság szavazatai döntöttek.

Lemaitre történelmet írt a barcelonai Európa-bajnokságon, amikor ő lett az első férfi atléta, aki három aranyérmet nyert - 100 méter, a 200 méter és 4-szer 100 méteres váltó - egyazon Eb-n. Idén ő volt a leggyorsabb európai mind 100 méteren (9.97), mind 200 méteren (20.16). A 20 éves francia volt az első fehér férfi, aki 10 másodperc alatti idővel futotta a 100 méteres távot. A fiatal futó pályája gyorsan ível felfelé, hiszen ezt a díjat alig 12 hónappal azután gyűjtötte be, hogy megkapta az Év Ígéretes Tehetsége díjat.

Lemaitre mögött a norvég olimpiai, világ- és Európa-bajnok gerelyhajító, Andreas Thorkildsen lett a második, míg harmadik helyen a brit Mo Farah végzett, aki Barcelonában megnyerte az 5000 és a 10.000 métert is.

Blanka Vlasic 2007-ben már volt az Év Európai Atlétája, így most ő lett a harmadik nő, aki másodszor elnyerte el ezt a címet. A 26 éves Vlasic sikerének titka valószínűleg abban rejlik, hogy idén megnyerte az Atlétikai Eb-t - ez a cím eddig hiányzott a trófeái közül. 2010-ben senki nem ugrotta túl az ő 2.06 méteres idei legjobbját, ami egyben horvát rekord is.

A horvát atlétanőt mögött a brit Jessica Ennis, a többpróba uralkodó világbajnoka végzett, és a német sprinter, a 100 méter Európa-bajnoka, Verena Sailer lett a harmadik.

fb share