Cukor - pro és kontra

A cukor az élelmiszerekben található mono- és diszacharidok összessége. A leggyakrabban használtak a répacukor (szacharóz), gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glukóz) és a tejcukor (laktóz). Az édes ízek szeretete sokakra jellemző, könnyen függőségbe kerülhetünk a cukortól.

Pro

A cukor energiát ad a szervezetnek és az agyműködés tápanyagául szolgál. Ha valakitől megvonják a cukrot, fáradékonyabb lesz, nehezebben koncentrál, és jelentősen csökken a fizikai állóképessége. A cukorfogyasztás növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a reakcióidőt. Depresszió esetén is segít, javítja a kedélyállapotot, csökkenti az érzelmi ingadozásokat. A laktóz segíti a kalcium felszívódását, míg a fruktóz a magnéziumét és a vasét.

...és kontra

A problémát a finomított cukrok jelentik. Sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a természetes cukrok. Pl. a cukorrépa cukortartalma 18%, míg a boltban megvásárolt finomított cukoré 95%. Ezt a nagy mennyiséget nem képes maradéktalanul feldolgozni a szervezetünk.

1. Alkoholképződés: A le nem bomlott cukor erjedésnek indul, így alkohol képződik, mely a májat és az idegrendszert károsítja.

2. Szív- és érrendszeri megbetegedések: A magas vércukorszint növeli a trombózis kialakulásának kockázatát, és a szívinfarktus valószínűségét is növeli.

3. Emésztőrendszeri megbetegedések: A cukor már a fogaknál megkezdi romboló hatását, majd a gyomorban növeli a savkiválasztást, így hajlamosít a fekélyre. Az erjedés során káros anyagok kerülnek a belekbe, amely gyulladáshoz vezethet. A cukor kedvez a káros baktériumok elszaporodásának is.

4. Egyéb megbetegedések: A túlzott cukorfogyasztás kedvez a köszvény, és a csontritkulás kialakulásának is. A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezettől, melynek eredménye feszültség, agresszivitásra való hajlam. Savasító hatása miatt kalciumot von el a szervezettől. Nincs saját vitamintartalma, de emésztéséhez sokféle vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Súlyos következménye lehet a finomított cukrok túlzott fogyasztásának a cukorbetegség.



fb share