Dupla kenyai győzelem a Nemzetközösségi Játékok maratoni távján

A Delhiben tartott játékok utolsó napján, október 14-én John Ekiru Kelai és Irene Jerotich Kosgei maratoni győzelmeivel Kenya most először lett atlétikában a legsikeresebb ország a Brit Nemzetközösségi Játékokon.

Kosgei lett Kenya első női aranyérmese a Nemzetközösségi Játékokon. Nem volt könnyű győzelem, mert még a verseny elején bukott, amikor egy frissítőállomásnál összeütközött egy versenytársával, és egy szervező segítette talpra. A versenyt úgy futotta végig, hogy felhorzsolt térdéből vér szivárgott. Az utolsó 3 kilométeren sikerült az utolsó megmaradt riválisától is elszakadnia, és 2:34:32-es idővel ért célba, 11 másodperccel megelőzve csapattársát, Irene Mogake-t (2:34:43). A harmadik az ausztrál Lisa Weightman lett (2:35.25), aki a verseny közben kétszer is leszakad az élbolytól, ám végül sikerült velük tartania. Weightmant a célvonaltól tolókocsiban vitték el, annyira kimerült.

Kelai szerezte Kenya 10. aranyérmét ezen a rendezvényen, 2:14:35-ös idővel. 10 kilométerrel a cél előtt hagyta le namíbia Amos Tirop Matui-t és a címvédő tanzán Samson Ramadhani Nyoni-t, aki a 20. és a 30. kilométernél még vezetett. Az ausztrál Michael Shelley (2:15:28) az utolsó 3 kilométeren megelőzte Matui-t és Nyoni-t, így élete második maratonján ezüstérmes lett, míg a bronzérem végül Matui (2:15:58) nyakába került.
"Remekül érzem magam" - nyilatkozta Kelai. "Alázattal tölt el, hogy itt győztem. Ez megtiszteltetés számomra. Nem gondoltam, hogy képes lehetek nyerni. Tudtam, hogy nagyon kemény lesz. De most a világ tetején érzem magam. Ez a győzelem a hazámé, a honfitársaimé, az edzőké és a szervezőké."

Forrás: IAAF

fb share