Erdélyi Zsófia olimpiai A szintet futott maratonon

A hétvégén az Egyesült Államok-beli Houstonban nagyszabású maratonfutó versenyeket rendeztek. A vasárnapi nyílt versenyen Erdélyi Zsófia kvalifikálta magát a londoni olimpia maratoni számába.

Az USA-ban tanuló 24 éves Erdélyi Zsófia (GEAC), öt héttel Las Vegas-i győzelme után ismét kiválóan futott és 2:36:56-os eredményével teljesítette az olimpiai "A" szintet. A győzelmet az etióp Abera Alemitu (2:23:14) szerezte meg. Zsófi összetettben a 34., a női mezőnyben az 5., korosztályában pedig első helyen ért célba.

Csoma Ferenc, Erdélyi Zsófia edzője így nyilatkozott:
"Zsófi végig egyenletesen futott, 37:11-el kezdett (10 km), a félmaratonja 1:18:44 volt. Interneten figyelve a versenyt 30 km-nél kicsit izgultam (1:52:22) - de a végét is jól megoldotta. Látva az órát, még egy nagy hajrát is tudott csinálni. Elmondása szerint, ezt a futást egészen másként élte meg, mint a múltkorit.

A verseny előtt arra kértem, hogy ne kockáztatva fusson. Ne menjen bele semmilyen távközi akcióba, a saját, 37 perc/10 km ritmusát próbálja megoldani. Megcsinálta, le a kalappal előtte! El sem fáradt úgy, mint Las Vegasban. Szerintem már ott is ilyen tudásszinttel állt rajthoz, de akkor nem sikerült.

Idén még lesz egy jelentős versenye a tengerentúlon, az egyetem színeiben a NCAA bajnokságon 10.000 méteren áll majd rajthoz."

Korábban Kálovics Anikó és Rakonczai Beáta is teljesítették az "A" szintet a maratoni távon. Az olimpián egy számban akár három "A" szintes is indítható, így remélhetőleg három magyar hölgynek is drukkolhatunk majd!

Forrás: MASZ

fb share