Comrades Marathon

A hétvégén rendezték az egyik legkomolyabb aszfaltos ultrafutó versenyt, a Comrades Marathon-t Dél-Afrikában.

Vasárnap reggeli 5:30-kor rajtolt a mezőny Durban-ből akiknek legkésőbb 17:30-ig vagyis 12órán belül kellett teljesíteniük a 86,94km távot és elérniük a célba, Pietermaritzburgba.

A Comrades Marathon ötlete egy első világháborús veterán katonától, Vic Clapham-től származik. A háború borzalmainak átélése után Clapham úgy érezte, különlege módon kellene megemlékezni a harcban elesett hősökről és elképzelését 1921-ben sikerült is megvalósítani. Azóta minden évben megrendezik a versenyt, kivételt a sors fintoraként csupán az újabb világháború éve jelentett.

A verseny iránya minden évben változik, az idei alkalommal felfé futott a mezőny. A győztesnek csupán 5 óra 32percre volt szüksége a táv megtételére, az első hölgy 6 óra 27 perc alatt ért célba a hőséggel és széllel nehezített időben.

Kereshető eredménylista

A Comrades híres a szigorúságáról, a szinidőket nagyon komolyan betartják, ha kell erőszakkal is eltávolítják a futókat a pályáról, ezzel is őrizve a szinvonalat. Ahogy a képen látható, a szintidő leteltét, akárcsak a rajtot, pisztolylövés jelzi, utána senkit nem engednek át a célvonalon, akkor se ha egy lépésre van.

Forrás: Edzésonline

fb share