KÉKTÚRÁS MAGYAROK A MAGASHEGYI TEREPFUTÓ EB-N

A Skyrunning, azaz az "égi futás" a terepfutás legnehezebb, legnagyobb szintkülönbségű és legmagasabbra vezető válfaja. A hétvégén EB-t rendeznek ebben a speciális szakágban.

Hazánkat idén először egy erős, az alföldön és a középhegységekben edződött csapat képviseli, akik reményeink szerint felveszik majd a verseny Európa "hegyes" és "alpesi" nemzeteivel.

A Trans D'Havet elnevezésű verseny, bár nem tekint vissza túl patinás múltra, hiszen idén még csak másodszor kerül megrendezésre, de a hét végén mégis erre a viadalra szegeződik a terepultra futás iránt érdeklődők figyelme. Ez a verseny lesz ugyanis a színhelye a Nemzetközi Skyrunning Szövetség most debütáló ultratávú Európa Bajnokságának.

A rajt az olasz Piovene Rocchette városából történik majd, hogy aztán a Valdagnoi célig az úgynevezett "Kis Dolomitok" legizgalmasabb, és legszebb vidékein futhassanak keresztül az indulók. Ezek között találhatunk olyan különleges helyeket is, mint a "Strada delle 52 Gallerie", egy 52 járatot magába foglaló 6 kilométeres katonai alagútrendszer, amit a verseny névadója, az I. világháború olasz hőse, D'Havet tábornok irányításával épült.

A verseny távja 80 km - vagy ha úgy tetszik 50 mérföld, ahogy a Trans D'Havet szlogenje is hirdeti ("50 mérföld a Kis-Dolomitokban"), a versenyzők útjuk során 5500 méter szintemelkedést kell, hogy legyőzzenek. Tavaly ehhez a leggyorsabbnak nagyjából 11 órára volt szüksége, de végigböngészve az indulók névsorát, nem elhamarkodott kijelenteni, hogy idén ezt a pályacsúcsot jócskán meg fogják javítani.

Tovább a Turista magazin cikkére

fb share