Németh Csaba bronzérmes a Skyrunning Európa-bajnokságon

Németh Csaba bronzéremmel gazdagodott, míg Wermescher Ildikó és Kiss Miklós kategóriagyőzelmet szerzett az ultratávú, 80 km-es Európa-bajnokságon.

Magyar szempontból komoly sikerekkel hozott az ultratávú Trans D'Havet Skyrunning Európa-bajnokság az olaszországi Piovene Rochette-ben, a Dolomitokban. Az embert próbáló, közel 6000 méter szintemelkedéssel nehezített 80 kilométeres verseny végén Németh Csaba összetettben a harmadik helyet szerezte meg, előtte csak a Skyrunning szakág két spanyol szupersztárja, Kilian Jornet és Luis Alberto Hernando ért célba.

Németh Csaba elmondta, hogy az egész verseny az elképzelései szerint alakult, tudta, hogy a "két spanyol srác" mögötti pozíció az, amit megkaparinthat, és ezt a célt a több évtizedes versenyzői rutinjának köszönhetően el is érte.

Az önszerveződő, magánszemélyek és magáncégek által is támogatott magyar csapat (melynek tagjai kint az Országos Kéktúrát népszerűsítették, így nagyon komoly ismertséget kapott a legfőbb hazai túraútvonal) remekül szerepelt. Kiss Miklós szokás szerint nagyon okosan versenyzett és így összesítettben a 9., míg a verseny korai szakaszától gyomorproblémákkal küzdő Papp Gergely komoly küzdelmek árán a 30. (a férfiak között a 25.) helyen ért célba.

A magyar csapat női versenyzője, Wermescher Ildikó a nagyszerű hatodik helyet szerezte meg a hölgyek mezőnyében. Mindezek mellett Ildikó és Miklós saját korcsoportjukban, a veteránok között egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott.

Gergő a verseny utáni villáminterjúban kiemelte, számára a legnagyobb nehézséget a nagy meleg jelentette. A hajnal 1 órás rajt idejére sem enyhült az idő 25-27 fok alá, a nap felkeltével pedig nagyon gyorsan tovább emelkedett a hőmérséklet. A hőségben képtelen volt frissíteni, semmi sem maradt meg benne, és a verseny harmadától tulajdonképpen "saját zsíron" küzdötte végig a kilométereket.

Miklós a pálya különleges vonalvezetéséről mesélt, extrém szintrajzának keménységét semmilyen általa korábban futott nemzetközi ultratrail sem közelítette meg. Külön érdekességet jelentett a számtalan hegybe vájt alagút, amely hirtelen hőmérséklet és futófelület váltásaival jelentett kihívást a versenyzőknek.

Ez az önszerveződő "magyar válogatott" sikeresen letette a magyar terepfutás névjegyét és ennek hála kis országunk felkerült a Skyrunning szakág világtérképére.

EREDMÉNYEK

Trans D'Havet skyrunning Eb, Ultra szakág, 80 km, Piovene Rochette (Olaszország, 396 induló)

Férfiak

1. Kilian Jornet Burgada (Spanyolország) - 08:59:47
2. Luis Alberto Hernando (Spanyolország) - 08:59:49
3. NÉMETH CSABA (Magyarország, Mammut Pro Team) - 09:43:25
4. Patrick Bohard (Franciaország) 09:55:23
5. Julia Bonmati Arnaut (Franciaország) 10:01:00
6. Queral Ibanez Remigio (Spanyolország) 10:01:20
...
9. Kiss Miklós (Magyarország) 10:20:18
...
25. Papp Gergely (Magyarország) 11:42:16

Nők

1. Emelie Forsberg (Svédország) 10:21:32
2. Núria Picas Albets (Spanyolország) 10:33:34
3. Uxue Fraile (Spanyolország) 10:34:20
4. Nuria Dominguez Aspeleta (Spanyolország) 10:38:19
5. Federica Boifava (olaszország) 11:12:53
6. WERMESCHER ILDIKÓ (Magyarország, Mammut Pro Team) 11:42:18

2014-ben a világbajnokság házigazdája Chamonix lesz.

Forrás: Turista Magazin

fb share