Az xterrások futnak, tekernek, hogy segíthessenek

A sport és az egészség összefonódik, ezúttal viszont igazán szép gesztus e két dolog oly módon történő kapcsolódása, hogy nagyváradi sportolók próbálnak segíteni Bihar megyei rákbeteg gyerekeken, immár második éve.

A "24 óra egy mosolyért" elnevezésű jótékonysági esemény részleteiről a váradi Lotus Center bevásárlóközpontban számoltak be a szervezők, a Bihar megyei Xterra Sportklub tagjai, a Lotus képviselői, valamint dr. Ritli László docens, a nagyváradi Gavril Curtenu Városi Kórház gyermekrészlegének vezetője.

A cél az volt, hogy legalább 20-;22 ezer lejt összegyűjtsenek, amit hasonló műszerek vásárlására fordítana a kórház. Mint Ritli hangsúlyozta, évente 50–60 Bihar megyei rákos gyermeket kezelnek a városi kórházban, és számukra túlélést jelent, ha időben megfelelő egészségügyi ellátást kapnak. Kiemelte, a fentebb említett szerkezetek képesek pár milligrammnyi szert 24 órára beosztva adagolni a kis pácienseknek.

Szokolszky elmondta, hogy a Lotus Center emeletén, a konferenciaterem előtti szabad területen, a mozgólépcső előtt három-három futópad és úgynevezett spinning bicikli volt bérelhető. Az egyiken a sportolók futottak, a másik kettőt pedig a szponzorok (cégek, vállalkozók, üzletemberek, politikai személyiségek stb.), illetve a lakosság soraiból bárki igénybe vehette. Utóbbiak használatára nem volt meghatározott összeg kitűzve.

A klub két oszlopos tagja, Berecki Tibor és Szokolszky István vállalták (és sikeresen végig is vitték), hogy 24 órán keresztül egyfolytában futnak, illetve tekerik a szobabicikli pedáljait. Azok, akik csatlakozni akartak a sportos életmódot favorizáló, ugyanakkor a beteg gyermekek gyógyítását elősegítő akcióhoz, adomány fejében bérelhették ki egy-egy időre mind a szobabicikliket, mind a futópadokat. A sportklub tagjai elmondták, tavaly is megszervezték ezt a karitatív akciót és sikerült egy elég szép összeggel segíteniük a rákbeteg gyerekek gyógyítására szakosodott kórházi osztályt, és remélhetően így lesz ez ebben az évben is.

A civileken kívül több politikus és közszereplő is beszállt az akcióba, azaz felszállt a szobabiciklikre, s adományával bővítette a jótékonysági keretet. A start után rögtön például Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának egyik vezetője pattant nyeregbe.

A jótékonysági akciót támogatni kívánók a contact@ironmanromania.ro e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot Szokolszky Istvánnal.

Forrás: Terepsport