Megkezdődött az Atlétikai Magyar Szuper Liga

Az elmúlt hétvége gazdag hazai fedett pályás programjának egyik színfoltja az idén bevezetésre került Atlétikai Magyar Szuper Liga bemutatkozása volt. A pénzdíjas sorozatot az összetett versenyzők kezdték, a legjobbak hárompróbában találkoztak egymással.

A férfiak első versenyszámában, 60 gáton rajhoz állt versenyszám országos csúcstartója, a 110 gáton EB bronzérmes Kiss Dániel is, aki biztató 7,83 mp-cel kezdte idényét.

A férfiak 60 gáton, súlyban és rúdugrásban kiírt összetett versenyét - amelyen kilencen álltak rajthoz - Zsivoczky Attila, nyerte 2347 ponttal: 8,56 - 14,68 - 440. Második helyen Kafer Levente (2257 p), míg harmadikon Hódosi Máté (2214 p.) végzett.

"Nagyon örülök annak, hogy az összetett is helyet kapott a Szuper Liga sorozatban. Nagyon jó ötlet - mondta a versenysorozatról az első helyen végzett, VB és EB dobogós atléta. - A megoldás is jó, hiszen a teljes tíz- és hétpróbát nem lehet sűrűn megcsinálni. Ezzel a sorozattal megkapta a többpróba szakág azt a helyet, ami megilleti. A programot az edzők átbeszélték, ami segíti a szakmai munkát. Így mindig azok a számok szerepelnek, amelyek a felkészülési időszakokban aktuálisan fontosak. Külön érdekesség, hogy a döntő versenyszámait,- az egy-egy ugró, dobó és futó számot - sorsolással döntöttük el. A mostani versenyem előtt nem tudtam mire számíthatok, mert öt hete megsérültem és ezalatt csak óvatosan tudtam dolgozni. Mégis jól sikerült, feltehetőleg pihentebb voltam, így normálisabb eredményeket tudtam csinálni. Valószínűleg az összetett OB-n már nem lesz ilyen könnyű dolgom."

A hölgyek 60 gát, súly és távol összetett viadalán 2642 ponttal Zsivoczky-Farkas Györgyi végzett az élen: 8,73 - 13,97 - 611 cm-es eredménnyel. A hét indulót felsorakoztató versenyen Czuth Réka/2259 p. és Hortobágyi Anikó/2107 p. követte a szakág élversenyzőjét a dobogós helyeken. "A sorozatot nagyon jó kezdeményezésnek tartom, nemcsak az összetettben, hanem az egyéni számoknál is - nyilatkozta a több olimpiát is megjárt, Universiade bronzérmes győztes. - Egy új lehetőség a hazai atléták számára, ezen belül a többpróbázóknak is. Segítik ezek a versenyek a fiatalokat is, hogy ráérezzenek a szakág ízére. Ilyen jellegű összetett versenyekkel találkoztam már külföldön. Örültem a mostani eredményeimnek. Csak egy hete könnyítettünk a munkán és volt egy hosszú hazaút is az edzőtáborból. A gát talán jobb is lehetett volna, de most inkább sprintre készülünk, ezért elfogadható. Számomra fontos a hétpróba 200 méterének javítása, már Rióra gondolva. A súly egyéni csúcsra nem számítottam, de edzőm már várta a jó eredményt. A távolnak is örültem, valami ilyet szerettem volna. Ezek biztatóak a nyárra. Télre nem terveztem ötpróba versenyt, ezért az OB-t kihagyom. Most a részletekre koncentrálok, legyek "kiéhezve" a nyárra. Azért bevallom őszintén, a mostani verseny után kicsit kíváncsi volnék, hogy mi jönne össze ötpróbában, de nem akarom az eltervezett munkát megváltoztatni. Egyéni számokban indulok a hétvégén."

A első versenyszámban, a 60 gáton rajthoz állt Kiss Dániel, aki 7,83-at futott. A verseny után beszélt eddigi felkészüléséről, terveiről.
"Idén a mostani volt a második 60 gátam, előtte csak edzésen futottam végig egyet. Jó eredmény ez a 7,83 - de érződik, hogy nagyon kimaradt a speciális munka, mondhatni emlékezetből volt ez a mai futás. A csalódást hozó nyári szezonom után, egy pihenőt követően nagyobb munkába kezdtünk az edzőmmel és a Baji Balázzsal. November közepéig jól is ment minden, abszolút folyamatosan, egymásra épülve, hiba nélkül mentek az edzések. Azután összeszedtem egy hajlító sérülést, ami elhúzódott másfél hónapig, de az alaperőnlétemet ez alatt is próbáltam megőrizni. Az OB-val együtt még lesz két versenyem, közte edzések és remélem, hogy ebből a munkából még összetudok hozni egy szintet a fedett VB-re. Úgy gondolom, hogy bennem lehet egy jó futás. Összességében jól mentek az edzések, nem kellett erőlködnöm semmiért – ami az elmúlt évről nem mondható el. Ez is egy jól eső futás volt, de technikailag még "üres", több hibával - de kezdésnek jó. Nem akartam kockáztatni, egy biztonsági futást beszéltünk meg edzőmmel, ifjabb Tomhauser Istvánnal. Nyárra természetesen az Európa bajnokság a főcélom."

Forrás: MASZ

fb share