Node ilyet! Afrikai sárga trikós

Az összetettben a dél-afrikai Daryl Impey állt az élre minimális előnnyel a 100. Tour de France-on, s német Andre Greipel nyerte meg a kerékpáros körverseny csütörtöki, 6. szakaszát. Az utolsó kilométeren szétszakadt a mezőny így Impey megelőzte az eddigi sárga trikóst, Simon Gerranst. A Tour történetében így ő lett az első afrikai, aki viselheti majd a sárga trikót.

Az Aix-en-Provence és Montpellier közötti, 176,5 kilométeres etap végén mezőnyhajrát láthatott a közönség, ebben Greipel mögött a szlovák Peter Sagan ért célba a második, míg a szintén német Marcel Kittel a harmadik helyen. A szerdán szakaszt nyert brit Mark Cavendish ezúttal negyedik lett. A 30 esztendős Greipel idén először, pályafutása során ötödször aratott részsikert a Tour-on.

A körverseny történetében Impey az első afrikai versenyző, aki az összetettben élen áll, és így viselheti a sárga trikót. A 28 esztendős bringás előnye egyelőre minimális a norvég Edvald Boasson Hagennel és az ausztrál Simon Gerransszal szemben.

Az egyik esélyes feladta a Tourt. A belga Jurgen van den Broeck sérülés miatt nem rajtolt el a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszán. Az összetett verseny esélyesei közül ő az első, aki idén feladni kényszerült a viadalt. A 2010-ben és tavaly negyedik helyen végző van den Broeck csapata közlése szerint súlyos térdsérülést szenvedett szerdán, amikor a cél előtt belekeveredett egy tömegbukásba.

6. szakasz, Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km:
1. Andre Greipel (német, Lotto) 3:59:02 óra, 2. Peter Sagan (szlovák, Cannondale) azonos idővel, 3. Marcel Kittel (német, Argos) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Daryl Impey (dél-afrikai Orica-GreenEdge) 22:18:17 óra, 2. Edvald Boasson Hagen (norvég, Team Sky) 3 másodperc hátrány, 3. Simon Gerrans (ausztrál, Orica) 5 mp h.

Pénteken a Montpellier és Albi közötti 205,5 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

Forrás: MOB, fotó: Jeff Pachoud

fb share