Új Mont-Blanc csúcs

Megdőlt a Mont-Blanc megmászásának (megfutásának?) csúcsa 11-én. Ettől a naptól kezdve hivatalosan 4 óra 57 perc a rekord, mely idő alatt az új csúcstartó, Kilian Jornet Chamonix-ból oda-vissza megtette a 4810 méter magas csúcsra vezető utat.

Az előző rekord már 23 éve várt a megdöntésre: 1990 július 21-én a svájci Pierre-André Gobet tette meg ugyanezt az utat, ám neki 14 perccel több idő kellett hozzá. Kilian Jornet és Matheo Jacquemoud síalpinista világbajnok kettesben vágtak neki a 3800 méteres szintemelkeséssel járó, amúgy 8000 méteres útnak reggel 4:46-kor, és 3 óra 33 perc múlva már fenn is voltak a csúcson. Ezután jött a sokkal veszélyesebb leereszkedés, Kilian barátja meg is csúszott a visszaúton, s Kilian kénytelen volt megállni, hogy segítsen neki kimászni egy kisebb árokból. Matheo sajnos megsérült, így Kilian egyedül robogott vissza a Charmonix-i templomhoz - a csúcstól lefele 1 óra 24 percre volt szüksége.

A dolog pikantériája az, hogy evvel a cselekedetével sikerült meghaladnia a csúcs megmászásának és az onnan való leereszkedésnek a síléces rekordját is, hiszen a síléces csúcs (melyet épp Matheo Jacquemoud tart) 5 óra és 6 perc.

forrás: www.chamonix.net

fb share