Megérkezett a magyar tereptriatlon csapat Hollandiába, a világbajnokságra

Hága mellett a tengerparton rendezik szombaton meg az ITU (Nemzetközi Triatlon Szövetség) tereptriatlon világbajnokságát, ahol az utóbbi idők legerősebb mezőnye áll rajthoz. A magyar csapat két világbajnok vezetésével megkezdte az edzéseket és a pályabejárást.

A magyar csapat csütörtökön bejárta a pályákat, ami a tereptriatlonban kiemelt jelentőségű, hiszen a nehéz és technikás pályákon perceket lehet nyerni vagy veszíteni egy-egy éles kanyaron vagy ugratón.A holland pálya pedig nem nélkülözi a nehézségeket - a hosszú és meredek lépcsősorok, az éles kanyarok, amelyek a mély homokban bukásveszélyesek, az ugratók a homokdűnéken, a tengerparton vezető nyomvonal amelyet néha elöntenek a hullámok. A versenyzőkre 1000 m úszás vár hatalmas hullámokban és várhatóan 17-18 fokos vízben, majd 26 km terepkerékpározás szinte végig homokban vagy nehezen járható talajon és végül 9 km nehéz terepfutás a homokdűnéken, gyakran bokáig süllyedve a homokban.

Két bajnokunk - Poór Brigitta és Boronkay Péter - jó erőben van és a csapattársak segítségével készül a nem mindennapi megmérettetésre. Péternek nagyon jók a dobogós esélyei hiszen paratriatlonistaként a világon nagyon kevés igazán komoly kihívója van terepen (többek között annak is köszönhetően, hogy Magyarországon évek óta nemzetközi szintű versenyeken tud fejlődni), Briginek ellenben számos neves ellenfele lesz, köztük több világbajnok és olimpikon.
A magyar versenyzők közül Mester Bálinttól (többsszörös magyar tereptriatlon bajnok) és Dezső Sándortól (többszörös Ironman és MTB specialista) várható dobogós vagy ahhoz közeli helyezés, mindketten kiváló kerékpárosok és futók. Az úszás pedig ezen a helyen amúgy sem kiszámítható, nem a hagyományos körülmények között zajlik.

Edzésként a csapat elindult a nyílt óceáni úszóversenyen, amelyet este 8-kor rajtoltattak a lenyugvó nap fényében, több méteres hullámok között. A csapatból az úszáson Tóth Viktor szerepelt a legjobban.

A magyar csapat pénteken részt vesz a megnyitó ünnepségen majd szombaton a csapat tagjai különböző időpontokban állnak rajthoz a viharos tenger partján.

forrás: terepsport.hu

fb share