100 éves az olimpiai zászló

Idén ünnepli fennállásának 100. évét az olimpiák egyik legmeghatározóbb szimbóluma, az olimpiai zászló, melyet 1914-ben, Párizsban az Olimpiai Jubileumi Kongresszus alkalmával hozták létre az Olimpiai Mozgalom 20. évfordulójának ünneplése céljából.

Az egymásba kapcsolódó karikákat először a modern olimpiai játékok alapítója, Pierre de Coubertin rajzolta meg. Coubertin a terveit az Olimpiai Kongresszus 1914-es ülésén ismertette, ahol a NOB hivatalosan is elfogadta szimbólumának. Ötletei alapján elkészült a zászló, melyet először az Olimpiai Játékok 20 éves fennállásának tiszteletére rendezett sporteseményen mutattak be, az alexandriai Chatby stadionban. Az első világháború miatt egészen az 1920-as antwerpeni játékokig nem tudták bemutatni a zászlót olimpiai stadionban.

Most a zászló a felújított Olimpiai Múzeumban tekinthető meg, Lausanne-ban. A szimbólum az öt kontinens egységét és a nemzetek sportolóinak az olimpiai játékokon történő találkozását jelöli. Az olimpiai zászló az egyik legelismertebb jelképpé vált, mellyel egy jelentős tradíciót is bevezettek: minden olimpia záróünnepségén a következő olimpiát rendező városnak átadják a zászlót.

Forrás: Edzésonline

fb share