Az atlétika csillagai Székesfehérváron

Az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztián, minden idők második leggyorsabb futónője, Carmelita Jeter, a világbajnok gátfutó Jason Richardson, az olimpiai bajnok magasugró, Ivan Ukhov és világklasszis atléták egész sora vesz részt július 8-án Székesfehérváron a Regionális Atlétikai Központban, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2014 versenyen - jelentette be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató.

A 100 méteres női síkfutás világbajnoka, Carmelita Jeter visszatérő sztáratlétája a versenynek. Tavaly - sérülésből felépülve – is bizonyította különleges képességeit, és a táv második felében hátrányból is szenzációsan futva nyert 11,07 másodperces eredménnyel.

Jeternek idén is szüksége lesz a jó formára, mert számos kiváló sprinter lesz a kihívók között, például a bolgár Európa-bajnok, Ivet Lalova. Az elmúlt két év után idén is láthatja a magyar közönség a 110 méteres gátfutás világbajnokát, az olimpiai ezüstérmes Jason Richardsont. A rasztahajú közönségkedvencnek nagyon erős nemzetközi mezőnyt garantálnak a szervezők. Így a fedett pályás Európa-bajnokság 4. helyezettje, Baji Balázs, ezúttal is világklasszisokkal csaphat össze a rangos eseményen.

Nagy visszatérő a 2011-es Gyulai István Memorial - Atlétikai Nagyar Nagydíj diszkoszvetés nyertese, az athéni ötkarikás játékok ezüstérmese, Kővágó Zoltán, aki három éve 69.50 méterrel nyerte a számot, és ez abban az évben a világ legnagyobb dobása volt.

A szintén igen erősnek ígérkező mezőnyben nem kisebb klasszis is szerepel, mint a pekingi olimpia bajnoka, az oszakai világbajnokság aranyérmese, és számtalan világverseny dobogósa, az észt Gerd Kanter. Rajthoz áll a jövő nagy magyar reménysége, Szikszai Róbert is. A tavaly junior Európa-bajnoki címet nyert fiatalember idén már a felnőttek között is letette a névjegyét: a közelmúltban, Franciaországban dobott 63.20 méteres eredményével kvalifikálta magát az augusztusi zürichi Európa-bajnokságra.

"- Komoly elismerés, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megadta a jogot arra, hogy immár második alkalommal férfi, és első alkalommal a női kalapácsvetést is az "IAAF Hammer Throw Challenge" elnevezésű kalapácsvető világsorozat részeként rendezhetjük meg." - emelte ki Spiriev Attila. A női versenyszámban a tavalyi év legjobb magyar atlétanőjének, a világbajnoki nyolcadik, Európa-bajnoki hetedik helyezett, Universiade-győztes Orbán Évának drukkolhat a versenyre kilátogató közönség. A roppant erős ellenfelek között ott lesz többek között a szám világcsúcstartója (79.42 m), az Európa- és világbajnoki címmel is rendelkező német Betty Heidler is.

A magyar atlétika legnagyobb sztárja, az olimpiai és Európa-bajnok, VB-ezüstérmes Pars Krisztián eddig mindhárom alkalommal megnyerte a Gyulai István Memorialon a kalapácsvetést, és idén is szeretné megőrizni verhetetlenségét, még akkor is, ha roppant erős lesz a mezőny.

Úgy tűnik, hogy szuper magasugrást láthatnak a verseny nézői, akik sok kitűnő ugró között egy olyan világsztárt is közelről megcsodálhatnak, aki szinte valószínűtlen magasságokon is képes túljutni. Visszaigazolta ugyanis a részvételét az olimpiai bajnoki cím védője az orosz Ivan Ukhov is, akinek az egyéni rekordja szabadtéren 2.41 m, fedett pályán 2.42 m.

Mint ahogy korábban jelezte már a szervezőbizottság, idén sem marad ki a hagyományosnak számító "TE mennyit futsz 100-on?" verseny, ahol bárki igazi versenykörülmények között kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. De a korábbi tapasztalatok, illetve a nagyszámú jelentkezők miatt a versenyszámra nem a helyszínen, hanem a Gyulai István Memorial hivatalos honlapján, a www.gyulaimemorial.hu -n, előzetesen kell regisztrálni (a regisztráció jövő héttől indul).

"- Ahogy azt már a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj idei programjának meghirdetésekor is mondtam, Székesfehérvár számára megtiszteltetés, hogy otthont adhat a versenynek. Az idén átadott Regionális Atlétikai Központot a városban működő sportklub tagjai és a fehérváriak már birtokba vették, most pedig ezen a nemzetközi hírű sporteseményen ország-világ előtt is megmutathatjuk új büszkeségünket.
Atlétikai hagyományaink és a városunkat jellemző sportélet miatt is fontos, hogy ez a létesítmény nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas." – mondta el dr.Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette azt is, hogy megkezdődött a jegyek árusítása, így mindenkit arra biztat: váltson a kedvezményes árú belépőkből és éljen a lehetőséggel, hogy testközelből láthasson nemzetközi klasszisokat és hazai atlétákat.

Forrás: MASZ

fb share