Az idei eperszezon legjobb fitt receptjei

Sokszor a legegyszerűbb a legjobb. Az eper egy igen különleges ízzel, aromával rendelkező, rendkívül egészséges gyümölcs, amely már önmagában is jóízűen fogyasztható, de természetesen egy-két apró kiegészítővel a napszakhoz, illetve étkezéseinkhez igazíthatjuk tálalási módját.

Reggelire joghurttal:
Alapnak fitt-szempontból az eper a legjobb, hiszen egy pohár natúr joghurttal összeturmixolva és ízlés szerinti mennyiségű búzakorpával elkeverve délig tartó jóllakottságérzetet ad - egyúttal biztosítja a napindításhoz szükséges C vitamin és kálium szükségletet is.

Ebédre levesként:
Főétkezéshez is van eper recept: mint sokan mások, én is alig várom tavasszal, hogy a zöldséges pultok roskadozzanak az epertől. Na, hát idén aztán megkaptuk. Jó az idő, gyorsan és sok eper érik, így az árak is elfogadhatóak. Ez a recept steviával készül, így cukorbetegek is fogyaszthatják, no meg a diétázók is.

Hozzávalók: 50 dkg eper (+ pár szem a díszítéshez), 5 dl tej, 2 dl tejszín, egy csipet stevia por, vagy termelői méz. Az epret megtisztítjuk, turmixgépbe rakjuk. Hozzáöntjük a tejet és össze turmixoljuk.
A tejszínhez hozzáadjuk a Stevia port, majd habbá verjük. A tejszínhabot az eperkrémbe forgatjuk. Lehűtve, eperdarabokkal díszítve tálaljuk a levest.

Vacsoraként epres, tavaszi saláta:
Estére tálalható az alábbi könnyű, vitamindús eper felhasználásával készült étel:

Hozzávalók 2 főre: 1 közepes érett ananász, 15 dkg csirkemell filé, 10 szem eper, hagymacsíra, 1 evőkanálnyi szezám olaj (vagy olíva), só, durvára tört színes bors, őrölt chili.
A majonézhez: 5 evőkanál majonéz, 2 evőkanál sűrű tejszín, 1 teáskanálnyi dijoni mustár, fruktóz ízlés szerint (vagy méz), só, őrölt színes bors, 1 egész citrom leve.
A majonézhez valókat alaposan összekeverjük, és a hűtőben behűtjük.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és az olajon átpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
Az ananászt meghámozzuk, a belét apró kockákra vágjuk.
A húsra tehát dobjuk rá a kockázott ananászt, majd egy evőkanál szezámsóval szórjuk meg, és forgassuk át. Az eperszemeket levéltelenítsük, mossuk meg, majd negyedeljük.
Keverjük óvatosan a húshoz, de már ne pároljuk tovább.
A kész salátát hagymacsírával, és a majonézzel tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Gajdos Tamás/Kropkó Péter

fb share